23.03.18. u 14:49

Istarska županija i niži osnovnoškolci izradili mali uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda

Djelatnici Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije, održali su danas predavanje i interaktivnu radionicu s djecom 2. razreda OŠ Kaštanjer na temu „Od otpadne – čista voda“.

Radionica je ciljano održana u ovom razdoblju obzirom na Svjetski dan voda koji se obilježava svake godine, 22. ožujka. Tema Svjetskog dana voda 2018. godine je ‘Priroda za vodu‘ uz kampanju „Odgovor je u prirodi“, te se proučavaju prirodna rješenja za izazove s kojima se suočavamo u 21. stoljeću. Ovogodišnja tema istražuje kako možemo koristiti prirodu za poboljšanje kvalitete vode.

Radionica je prilagođena ciljnom uzrastu nižih razreda osnovnih škola, a osmišljena je od strane Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije, uz pomoć i suradnju Hrvatskih voda.

Od 2013. do 2018. godine Hrvatske vode su u okviru dječjeg edukativnog programa izdale četiri slikovnice pod nazivima „Život uz rijeku-Poplave“, „Voda izvor života-Zaštita voda“, „Voda i čovjek-Korištenje voda“ i „Od otpadne – čista voda“, te kroz njihovu promociju  u vrtićima i školama educirale preko 5500 djece, održavši preko 140 prezentacija diljem Hrvatske.

Ovom suradnjom Istarske županije i Hrvatskih voda, djeci OŠ Kaštanjer je prezentirana važnost pročišćavanja onečišćenih voda. Djeci su podijeljene kape i majice kao zahvala za njihovo aktivno sudjelovanje, a u eksperimentalnom je djelu zajedno osmišljen i izrađen mali uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji je zorno prikazao kako filtracijom prirodnim materijalima možemo doista efikasno očistiti naše otpadne vode. 

Za daljnje potrebe u radu s djecom na temi zaštite voda, učiteljicama je ostavljeno nekoliko slikovnica i plakat, kako bi istu ili prilagođenu radionicu samostalno mogle ponovno provesti s drugom djecom.