16.04.18. u 15:38

Ravnateljima srednjih škola predstavljen EU projekt Walk the Global Walk

Novi EU projekt Istarske županije Wak the Global Walk predstavljen je danas ravnateljima istarskih srednjih škola. Predstavljanje se održalo u Centru za EU i međunarodnu suradnju u Puli, a uoči svečanog otvorenja Festivala znanosti u Centru za tehničku kulturu Pula. Na predstavljanju su ispred Istarske županije bile nazočne v.d. pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Ivana Dragišić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan, više stručne suradnice zadužene za provedbu projekta Anamaria Škopac Pamić i Antonia Dušman, te predstavnici 14 srednjih škola iz Istarske županije.

Bila je to prigoda za predstavljanje aktivnosti, ciljeva i prioriteta projekta, koji se bavi promoviranjem Ciljeva održivog razvoja koje su članice Ujedinjenih naroda usvojile 2015. godine, s ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanja pitanja klimatskih promjena do 2030. godine. Projekt će u svom fokusu tijekom 3 školske godine imati sljedeće ciljeve održivog razvoja: Održivi gradovi i zajednice, Zaštita klime i Mir, pravda i snažne institucije.

Projektom Walk the Global Walk želi se doprinijeti razvoju kritičke svijesti mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima, s kojima se suočava svijet te potaknuti i nadahnuti mlade da šire tu svijet među svojim vršnjacima.

Proračun projekta iznosi 3.180.083,93 eura, od čega je oko 185.000,00 € za Istarsku županiju. Predlagatelj projekta je Regija Toscana, a provodi ga u suradnji sa 19 partnera iz 11 zemalja.

Projekt je s provedbom započeo sredinom prosinca 2017. godine, a obuhvatit će aktivnosti kroz tri školske godine, završavajući u lipnju/srpnju 2021.

Brojne su aktivnosti za srednjoškolce predviđene ovim projektom. Edukativnim radionicama razviti će se edukativni materijali koji će biti dostupni za korištenje nastavnicima, edukatorima, trenerima i mladim liderima za poticanje znanja, vještina i stavova u skladu s Ciljevima održivog razvoja (COR) i pristupom ljudskih prava.

Uz podršku organizacija civilnog društva, provest će se trening o specifičnim temama COR-a i metodološkom pristupu globalnog građanstva, gdje će se nastavnici pripremiti za samostalno provođenje radionica za učenike.

Projektom se, također, predviđaju radionice za mlade lidere u sklopu kojih će se  detaljnije obrađivati teme vezane za Ciljeve održivog razvoja.

S ciljem podizanja svijesti o našim pojedinačnim ulogama i obavezama prema održivom razvoju, u sklopu projekta organizira se EU tjedan COR-a tijekom kojeg se želi proslavili i mobilizirali svijest o osobnim ulogama i obvezama naspram COR-a, te kako bi se europskoj javnosti naglasili lokalni, nacionalni i međunarodni problemi održivog razvoja. Svojevrsna središnja aktivnost projekta je organizacija Globalne šetnje u svakoj od lokalnih zajednica projektnih partnera čime se želi podići svijest o bitnim razvojnim pitanjima ključnim za održiv razvoj društva i Zemlje. Učenici će hodajući nekoliko kilometara centrom gradova i pogovarajući o temi održivog razvoja koja se obrađuje pojedine školske godine, svojoj lokalnoj i regionalnoj zajednici približiti ovu specifičnu temu i potaknuti raspravu i rješavanje gorućih vezanih problema.

Osim toga, 5 učenika iz svake partnerske regije imat će prilike sudjelovati  u međunarodnih ljetnoj školi koja će se održati jednom godišnje.

Walk the (Global) Walk svojevrsni je nastavak uspješnog EU projekta Do the Right(s) Thing! u kojem je sudjelovalo 6 partnera iz Italije, Francuske i Hrvatske, među njima i Istarske županije U aktivnostima je sudjelovalo više od 700 učenika i 46 profesora iz 17 istarskih srednjih škola, čime je potvrđen interes srednjoškolaca za teme ljudskih prava i globalnog građanstva.