17.04.18. u 11:55

Istarska županija 1. u RH po izdvajanjima za zdravstvo i socijalnu skrb

Istarski župan Valter Flego je prisustvovao danas izbornoj Skupštini Matice umirovljenika Istarske županije, održanoj u Domu hrvatskih branitelja u Puli.

Otvarajući sjednicu predsjednik Matice Bruno Stermotić osvrnuo se na problematiku umirovljeničke populacije, koja zbog državne politike sve teže živi. Međutim, nastavio je Stermotić, odlična je suradnja s Istarskom županijom, Gradom Pulom te ostalim jedinicama lokalne samouprave.  

„Zahvaljujem se prvenstveno Istarskoj županiji i Gradu Puli jer nam maksimalno izlazite u susret, poštujete nas i pomažete nam. Posebna zahvala ide Županiji koja provodi projekt dogradnje i rekonstrukcije domova za starije u Puli, Rovinju, Raši i Novigradu ukupne vrijednosti oko 90 milijuna kuna“, istaknuo je predsjednik Matice umirovljenika.

Obraćajući se prisutnim članovima, župan Flego je naglasio kako Županija i Matica njeguju dobar odnos partnerstva i suradnje te zajedničkim snagama stvaraju bolje životne uvjete za istarske penzionera.

Župan Flego se, potom, dotaknuo i najnovijih podataka Hrvatske zajednice županija prema kojima je Istarska županija prva u državi po izdvajanjima za zdravstvo i socijalnu skrb.

„Iako nemamo najveći proračun u ovoj godini izdvojit ćemo gotovo 80 milijuna kuna za zdravstvo i socijalnu skrb“, rekao je župan dodajući kako je na drugome mjestu Splitsko-dalmatinska županija s 10 milijuna kuna manje, te Primorsko-goranska sa 17 milijuna kuna manje.

„Istarska županija već dugi niz godina prepoznaje potrebu za socio-zdravstvenom zaštitom starijih osoba. Vi ste svojim radom i trudom dali i dajete doprinos našem društvu, a naša je obveza skrbiti o vama, brinuti o vašem zdravlju i poticati međugeneracijsku solidarnost, što činimo kroz brojne programe i projekte“, zaključio je župan Flego.

U ime Grada Pule, okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Robert Cvek, koji je članovima Matice zahvalio na suradnji, idejama, trudu i zalaganju.

„Grad Pula će i dalje biti vaš pouzdani partner te vam pomoći kad god je to moguće“, poručio je zamjenik Cvek dodajući kako će odgovorno i ozbiljno pristupati krucijalnim problemima osoba treće životne dobi.