06.06.18. u 11:10

Najavljen 5. Festival multikulturalnosti

Jubilarni 5. Festival multikulturalnosti održat će se od četvrtka, 7. lipnja do subote 9. lipnja 2018., u Titovom parku, u Puli, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije u Puli.

„I ove godine povodom Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja, Istarska županija putem Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine organizira Festival multikulturalnosti. Kao i prethodnih godina, na Festivalu će udruge, zajednice i kulturna društva nacionalnih manjina na razini Istarske županije kroz trodnevni prigodni program predstaviti svoje kulturno stvaralaštvo, dio tradicije, svoje pjesme, običaje i kulturu svoga naroda“, kazala je uvodno zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko.

Pročelnik za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Valerio Drandić kazao je, pak, kako Festival pruža mogućnost da se na jednome mjestu susretnu i predstave različite kulture te se njime slave ideali multikulturalnosti i tolerancije.

„Ove godine Festival se održava na otvorenome, u Titovom parku, podno Arene i vjerujem kako će okupiti brojnu publiku. Očekujemo da će ponoviti uspjeh prethodnih godina, a vjerojatno ga i nadmašiti budući da će 5. izdanje, po prvi put, trajati tri dana“, naglasio je pročelnik Drandić dodajući kako je i novina nastup kantautorice Elvis Lovrić, koja će pjevajući na dijalektu predstaviti lokalni folklor.

Pročelnik Torbica podsjetio je kako se ovog tjedan održavaju razne manifestacije koje promoviraju našu baštinu, poput Festivala istrovenetskog narječja u Bujama, susret „Versi na šterni“ u Vižinadi, Festival multikulturalnosti u Puli itd.

„Spomenute manifestacije dokazuju da u Istri imamu iznimno bogatu kulturnu scenu te da nam je stalo do svih vidova kulture. Upravo se u tome krije naše bogatstvo“, smatra pročelnik za kulturu.

Svoje zadovoljstvo suradnjom, kao i sudjelovanjem na Festivalu multikulturalnosti izrazili su i predsjednik Nacionalne zajednice bošnjaka Istre Senad Pršić te predsjednica Mađarskog kulturnog društva „Moricz Zsigmond“ Žužana Maša.

„Festival je prilika da svi mi koji živimo u istri pokažemo bogatstvo svojih kultura, koje se prožimaju u svakodnevnom životu. Festival je jedinstven u Hrvatskoj i time se neizmjerno ponosimo“, kazao je  Pršić.

 

                                                PROGRAM

ČETVRTAK 07.06.2018.

19,00 Svečano otvaranje 5 . Festivala multikulturalnosti

Pozdravni govori

Program:

 1. KLUB SRBA ISTARSKE ŽUPANIJE
 2. NACIONALNA ZAJEDNICA BOŠNJAKA ISTRE
 3. MAKEDONSKO KULTURNO DRUŠTVO ISTARSKE ŽUPANIJE „SV. KIRIL I METODIJ“

ŠTANDOVI

 1. Slovensko kulturno društvo „Istra“
 2. Makedonsko kulturno društvo Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“

 

PETAK 08.06.2018.

 1. DRUŠTVO PEROJSKIH CRNOGORACA „PEROJ 1657“
 2. UDRUGA ROMA ISTRE

ŠTANDOVI

 1. Srpsko kulturno društvo Istre „Nikola Tesla“
 2. Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657
 3. Udruga Roma Istre

SUBOTA 09.06.2018.

 1. DEMOKRATSKA ZAJEDNICA MAĐARA HRVATSKE – UDRUGA ZA ISTRU
 2. MAĐARSKO KULTURNO DRUŠTVO „MORICZ ZSIGMOND“
 3. KUD “BOSNA“ ISTARSKE ŽUPANIJE

ŠTANDOVI

 1. Zajednica srba Istarske županije
 2. KUD „Bosna“ Istarske županije
 3. Mađarsko kulturno društvo Moricz Zsigmond
 4. Demokratska zajednica mađara Hrvatske