28.08.18. u 10:56

Objavljen Javni poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u obilježavanju Svjetskog dana turizma u Istri

Upravni odjel za turizam Istarske županije poziva sve pravne i fizičke osobe, odnosno ponuditelje turističkih i s turizmom povezanih usluga koji djeluju na području Istarske županije, da se uključe u obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, kako bi našu turističku ponudu zajednički na jedan dan učinili dostupnijom svim građanima i posjetiteljima Istre.

UO za turizam i ove godine organizira obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri koji se ove godine održava pod geslom ''TURIZAM I DIGITALNA TRANSFORMACIJA'', te smo u skladu sa temom ove godine dodatno unaprijedili organizaciju upotrebom novih tehnologija. Želimo na taj način dodatno potaknuti jače uključivanje lokalnog stanovništva u ovu manifestaciju, da što bolje upozna našu sve bogatiju turističku ponudu, koju tako može još bolje promovirati među ostalim građanima i posjetiteljima Istre.    

Cilj ovog poziva je stoga pobuditi što veći interes turističkog sektora da svoje sadržaje i usluge učini dostupnijima dana

29. RUJNA 2018. (SUBOTA)

NA PODRUČJU CIJELE ISTARSKE ŽUPANIJE.

Među svim pristiglim prijavama odabrati ćemo one koje se uklapaju u naše razvojne prioritete, posebice one koji posluju u skladu s principima održivog i odgovornog razvoja, te koji doprinose podizanju kvalitete i produženju turističke sezone, kreiranju doživljaja i ravnomjernom razvoju turizma Istre. Prijave se mogu sastojati u pružanju besplatnih usluga ili usluga ponuđenih po upola nižoj cijeni, a vrše se isključivo online, ispunjavanjem obrasca koji je dostupan na sljedećem linku: http://www.istra.hr/hr/pr/SDT2018/prijava.

KRAJNJI ROK ZA ONLINE PRIJAVU JE

PONEDJELJAK 03. RUJNA 2018.

a sve potrebne informacije moguće je dobiti u Upravnom odjelu za turizam, slanjem upita na e-mail adresu turizam@istra-istria.hr ili pozivom na broj 052/351-601.

Veselimo se Vašem odazivu!                      

                                                                                                                                  Pročelnica

Nada Prodan Mraković

 

 

O SVJETSKOM DANU TURIZMA

Svjetski dan turizma održava se svake godine 27. rujna putem prigodnih manifestacija u čitavom svijetu, a navedeni datum je odabran kako bi se podudarao s važnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju, danom kada je 1970. usvojen njen Statut.

Svjetski dan turizma obilježava se kako bi se unutar međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju.

Uvođenjem inovacija i digitalnih tekovina, među ostalim ciljevima unutar šire filozofije održivog razvoja, turizmu se otvaraju mogućnosti da se značajnije uključi u život zajednice, da osnaži lokalnu zajednicu i da djelotvorno raspolaže resursima

ZNAČAJ TURIZMA U ISTRI

U Istri je turizam jedna od najznačajnijih gospodarskih grana koja ima veliki utjecaj na život lokalnog stanovništva. Iako je prevladavajući motiv dolaska u Istru i dalje sunce i more, posljednjih 20-ak godina u Istri je pokrenut čitav niz razvojnih programa kojima se bitno obogatila i podigla kvaliteta ponude, potaknuo razvoj cjelogodišnjeg turizma i uravnoteženi razvoj priobalja i unutrašnjosti, te potaknulo podizanje kvalitete, uz održivi i odgovoran razvoj turizma Istre koji udovoljava potrebe turista i domaćeg stanovništva istodobno održavajući resurse za budući razvoj.

Tako je Upravni odjel za turizam je u sinergiji s ostalim dionicima istarskog turizma iz privatnog i javnog sektora pokrenuo projekte kao što su bike i outdoor turizam, diversifikaciju privatnog smještaja, razvoj turističkih manifestacija, razvoj kulturnog turizma, gourmet turizam, turizam vina i maslinova ulja i dr., kojima se značajno unaprijedio istarski turistički proizvod, te su se postavili dobri temelji za daljnje podizanje konkurentnosti i atraktivnosti na globalnom turističkom tržištu.

Sve ove aktivnosti provode se u skladu s Master planom razvoja turizma do 2025. godine, koji je dao viziju budućeg razvoja Istre kao ''globalno prepoznate turističke regije koja je svoje autentične vrijednosti uspješno integrirala u udoban i poželjan životni prostor. Istarski način života određuje njenu autentičnu regionalnost, koja na otvoren i pouzdan način razvija originalne, inovativne i konkurentne turističke proizvode kroz suradnju svih aktera.''

Vjerujemo da navedena vizija može postiti stvarnost, ali to možemo postići jedino sinergijom i suradnjom svih uključenih dionika privatnog i javnog sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.