21.05.19. u 14:03

Istra uvrštena među TOP 10 destinacija Europe u 2019. po izboru Lonely Planeta

Lonely Planet jedan je od najpopularnijih turističkih portala i izdavača turističkih vodiča na svijetu. Omiljeno je štivo kojem vjeruju brojni turisti na svojim putovanjima.

Ova čuvena medijska kuća sedmu godinu zaredom sastavlja referentni popis Best in Europe koji sadrži deset prioritetnih destinacija Europe koje bi upravo sada trebale biti na radaru svjetskih putnika, a u odabranom i elitnom društvu destinacija Europe našla se i Istra koja je zaradila prestižno priznanje Best in Europe 2019.

Popis Best in Europe 2019 sastavili su stručnjaci za putovanja koji gotovo 45 godina obilaze svaki kut zemlje uživajući u brojnim obroncima našeg planeta i novim iskustvima. Oni su čitateljima podijelili korisne savjete o tome gdje se trenutno nalaze najvažnije 'žarišne točke' na kontinentu - od destinacija koje nude nove specifičnosti ili mjesta koje još treba otkriti, do vječnih favorita koji imaju nešto svježe u ponudi. Novo izdanje sadrži pregršt zanimljivosti, šumskih puteljaka sa tragovima medvjeda do gradića okruženih vinogradima, odnosno deset najuzbudljivijih destinacija Europe ovoga ljeta.

„Velika je čast biti uvršten u prestižan vodič Lonely Planet. Svi ljubitelji putovanja itekako znaju što to znači i koliki je utjecaj tog vodiča. Ova vijest nije mogla doći u bolje vrijeme - pred nama je još jedna turistička sezona i sigurno će Lonely Planet motivirati dodatne turiste da dođu upravo u našu regiju. Istra i ovaj put potvrđuje da je jak i svjetski poznat turistički brend, što je rezultat dugogodišnjih napora, truda i zalaganja, ali i jasne vizije kojim se putem želimo razvijati. Time se neizmjerno ponosimo, ali i ljubomorno čuvamo. Neka nam i ovo novo priznanje bude poticajem za nove poduhvate i daljnji održivi razvoj naše Istre. Koristim priliku da se zahvalim svima koji su doprinijeli zajedničkom nam uspjehu, kako javnom tako i privatnom sektoru“, izjavio je istarski župan Valter Flego na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u Poreču povodom uvrštenja Istre na popis Lonely Planeta.

„Novo priznanje koje je Istra dobila samo je još jedna potvrda u nizu da Istra svake godine svojim investicijama, znanjem i organizacijom je u stanju kreirati nove produkte, atrakcije, te da je u stanju podignuti konkurentnost cijele regije na višu razinu što očigledno velike medijske kuće primjećuju i honoriraju“, izjavio je direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević.

Proces odabira najboljih destinacija i putovanja uključuje tim stručnjaka i članova Lonely Planet zajednice, koji kroz cijeli niz strogih kriterija odabiru najbolje od najboljih u različitim kategorijama. Istra je odabrana kao jedna od 10 najboljih destinacija Europe u 2019. godini za ovo ljeto, a navedenu listu čine još:

  1. Visoke Tatre, Slovačka
  2. Madrid, Španjolska
  3. Arktička sjeverna obala, Island
  4. Hercegovina, Bosna i Hercegovina
  5. Bari, Italija
  6. Shetlandsko otočje, Škotska
  7. Lyon, Španjolska
  8. Lichtenstajn
  9. Vevey, Švicarska
  10. Istra, Hrvatska