10.10.19. u 15:28

Gradi se sustav navodnjavanja Červar-Porat-Bašarinka, 78 poljoprivrednika već potpisalo predugovor

Tijek radova na izgradnji sustava za javno navodnjavanje Červar-Porat-Bašarinka obišli su danas predstavnici Hrvatskih voda, Istarske županije i Grada Poreča-Parenzo, te gosti iz Bavarske, a sve u sklopu 24. Hrvatsko-bavarskog simpozija o vodnom gospodarstvu. Sustav je prije toga na radnom sastanku prezentiran gostima u Maloj vijećnici Grada Poreča.

Kako je u obilasku radova novinarima rekao županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan riječ je o lokaciji na kojoj će biti akumulacija iz koje će se navodnjavati cijeli sustav ovoga kraja ukupne površine 550 hektara. Radovi obuhvaćaju izgradnju akumulacije površine 16 hektara i ukupnog volumena nešto manje od milijun kubika vode, te dubine 4 metra.

- Ideja postoji već više od deset godina, postoji nacionalni plan sustava navodnjavanja, imamo županijski sustav navodnjavanja, a ovo ovdje je sustav na kojem se radilo dugo godina istraživanja. Nakon toga su provedene sve studije i projektiranja, građevinske dozvole, i u travnju ove godine započeli su radovi. Planirano je da se u tri godine, do 2021. svi radovi izvedu do kraja, kazao je pročelnik Pinzan.

Kako je pojasnio, navodnjavat će se površine koje su u obuhvatu ovog projekta, trenutno su to najveće površine maslinika i vinograda, a i druge površine na kojima proizvode povrće i godišnje kulture. Sve su površine koje će se navodnjavati već poznate, a količina isporučene vode ovisit će o interesu poljoprivrednika koji već obrađuju svoje poljoprivredne površine i njihovim potrebama za vodom.

- Tu imamo trenutno 78 korisnika koji su potpisali predugovor i kad se sustav izgradi dobit će ugovor i mogućnost korištenja vode. Da bi mogli kandidirati projekt bilo je potrebno imati najmanje 200 hektara površina i da više od 70 posto korisnika na mjestu na kojem se gradi sustav potpiše predugovor, rekao je pročelnik. Kako je pojasnio, uvjeti korištenja bit će da će svaki korisnik dobiti priključak do svoje poljoprivredne površine, a sam sustav navodnjavanja svakoj površini će sam izgraditi. U tome su im na raspolaganju fondovi Europske unije i Ministarstva poljoprivrede gdje će moći kandidirati gradnju sustava na svojoj površini. Kada budu spremni za isporuku imat će priključak i brojilo i vodu će koristiti i plaćati, a valja reći da će ovo će biti najjeftinija moguća voda koju će dobiti i koju će moći koristiti kontinuirano u svakom trenutku. Riječ je o vodi koja dolazi iz sustava javne vodoopskrbe Gradole i Sveti Ivan. Akumulacija će se spojiti na veliku vodoopskrbnu cijev koja pitkom vodom opskrbljuje Grad Poreč i tijekom zimskog perioda kada vode ima puno puniti će akumulaciju, a u ljetnim mjesecima će se voda trošiti. Tako će umjesto u moru, višak vode završiti u navodnjavanju.

Trenutno je na mjestu radova očišćen pokrovni sloj - vegetacija i površinski sloj humusa, te predstoji kopanje akumulacije, a iskopani materijal će se koristiti za gradnju nasipa u dužini preko 1.200 metara. Nakon toga će akumulacija dobiti prirodni oblik, a kad se bude cijela iskopala položit se na cijeloj površini nepropusna folija kako bi se voda moga akumulirati, te postaviti dovodne cijevi koje će biti spojene sa sustavom vodoopskrbe. 

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić izrazio je zadovoljstvo ovim projektom.

- Nositelj ovog projekta su Hrvatske vode, preko Istarske županije, a mi smo kao Grad zadnjih 10 godina financirali cjelokupnu projektnu dokumentaciju u vrijednosti 1.200.000 kuna. Spremili smo sve potrebno za kandidiranje na EU fondove za što smo dobili 100 postotno financiranje iz EU, a to je  skoro 110 milijuna kuna financiranja. Grad Poreč godinama pomaže gospodarstvu i OPG-ovima i obrtnicima, u granicama svojih mogućnosti. Samo ovo područje ima oko 80-tak malih poljoprivrednika i projektom će se pored povećanja proizvodnje, otvoriti i nova radna mjesta u poljoprivredi, ponudit će se svježi proizvodi potrošačima u neposrednoj blizini i stvoriti nova stabilna ekonomija koja će nuditi lokalne, svježe proizvode, rekao je gradonačelnik Peršurić.