18.10.19. u 14:50

Održana svečana prisega sudaca porotnika Županijskog suda u Puli

Na Županijskom sudu u Puli upriličena je danas svečana prisega sudaca porotnika koje je Skupština Istarske županije imenovala u travnju i rujnu 2019. godine, na prijedlog gradskih i općinskih vijeća. Temeljem odredbi Zakona o sudovima, suci porotnici su, nakon imenovanja, pred predsjednikom Skupštine dužni položiti prisegu.

Svečanu prisegu vodila je potpredsjednica Skupštine Tamara Brussich, koja je istaknula da je biti sucem porotnikom časna dužnost na koju mogu biti imenovani savjesni i odgovorni pojedinci, visoko cijenjeni u svojim sredinama. Stoga, svim izabranim sucima porotnicima može biti čast da ih je njihova sredina prepoznala kao osobe koje će kvalitetno obavljati tu dužnost.

Predsjednik Županijskog suda Iztok Krbec ukratko je imenovane suce porotnike upoznao s njihovim pravima i obvezama. Naglasio je da je to častan, ali vrlo težak i zahtjevan posao. Zahvalio se sucima porotnicima što su preuzeli dužnost sudaca porotnika i zaželio im uspješnu suradnju s profesionalnim sucima u preuzetim postupcima. Iskustvo sudaca porotnika velika je pomoć sucima u kaznenim postupcima.