11.12.19. u 11:51

Predstavljena monografija Matko Brajša Rašan

Danas se, povodom 160. godišnjice rođenja Matka Brajše Rašana u sjedištu Istarske županije, u Puli, održalo predstavljanje monografije Matko Brajša Rašan na kojem su govorili pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica te autori monografije mr. art. Mirjana Grakalić, Andrej Bader, mag. hist.i dr. sc. Ivana Paula Gortan Carlin.

Monografija o životu i radu Matka Brajše Rašana nastala je sa željom da se na jednom mjestu cjelovitije i sustavnije obrade život i djelo poznatog istarskog skladatelja, ključne istarske glazbene ličnosti na prijelazu u 20. stoljeće.

Kako su naglasili autori knjige, Matka Brajšu Rašana najčešće spominjemo u kontekstu današnje himne Istarske županije „Krasna zemljo Istro mila“, iako je ostavio mnogo dublji i svestraniji trag. Njegovo je djelovanje na političkom, kulturnom i glazbenom području obilježilo kraj 19. i početak 20. stoljeća u Istri, a tadašnje su prilike, s druge strane, usmjerile njegov životni i glazbeni put.

Bio je pokretač kulturnoga i glazbenoga života u svim mjestima u kojima je živio i radio. Skladao je veliki broj svjetovne i crkvene glazbe, uglavnom za vokalne sastave (zborove), a od iznimne je važnosti njegov pionirski rad na sakupljanju i melografiranju istarsko primorskih narodnih napjeva čakavskoga govornoga područja.

Pročelnik Torbica istaknuo je kako je današnji dan odabran za predstavljanje monografije upravo zato što je na današnji dan prije 160 godina rođen Matko Brajša Rašan naš poznati skladatelj, preporoditelj, meliograf.

„Ove godine je bilo mnogo zbivanja i manifestacija posvećenih upravo Matku Brajši Rašanu, a vrhunac svih aktivnosti je upravo promocija ove knjige“, kazao je pročelnik Torbica, koji je iskoristio priliku i zahvalio se Gradu Puli i Općini Pićan na pomoći oko realizacije ove knjige, a posebno Zavičajnoj udruzi Matko Brajša Rašan koja je bila jedan od inicijatora projekta.

Najavio je i kako će se prava velika promocija knjige održati u Puli, 15. siječnja 2020. godine u Svetim srcima, s početkom u 18:00 sati nakon koje će uslijediti i ona u rodnom Pićnu.

Mirjana Grakalić se dotaknula manifestacija i aktivnosti koje su se odvile do sada, paralelno s pripremom ove monografije: „Došli smo do spoznaje i do novog materijala Brajšinog skladateljskog rada, određenog broja kompozicija za koje do sada nismo znali da postoje tako da će se u Puli, 15. siječnja, održati dvostruka promocija, ona zbirke notnog izdanja i monografije Matko Brajša Rašan.

„Tijekom našeg znanstvenog istraživanja, upravo nas je najviše zanimao taj preporodni period kad je Matko Brajša najaktivniji. Tijekom 19. stoljeća svijest o kulturološkim i jezičnim podjelama i razlika u Istri je sveprisutna i bilo je interesantno vidjeti da je glazba bila kudikamo značajnija nego što je to danas. Glazba i kultura su općenito igrale izuzetno važnu ulogu u političkom pripetavanju tog razdoblja“, istaknuo je povjesničar Andrej Bader.

Ivana Paula Gortan Carlia naglasila je kako ne želi otkriti sve što je zapisano u knjizi, već nešto treba ostaviti i za predstavljanje u Svetim srcima, kad će osim promocije dviju zbirki biti i glazbeni program isključivo djela Matka Brajše Rašana. Zahvalila se izdavaču Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i svima koji su sudjelovali na ovome projektu.