27.02.17. u 14:03

Labin - obilježen Međunarodni i nacionalni Dan civilne zaštite

U povodu međunarodnog i nacionalnog Dana civilne zaštite, koji se obilježava 1. ožujka, danas je u Maloj Vijećnici Grada Labina dogradonačelnik Zoran Rajković upriličio prijam za predstavnike Stožera civilne zaštite Grada Labina i općina Labinštine, pravne osobe koje se civilnom zaštitom  u svojoj redovnoj djelatnosti i predstavnike vatrogasnog zapovjedništva.

Na prijemu su prisustvovali Tulio Demetlika,  Gradonačelnik Grada Labina , Boris Rogić, stručni suradnik Službe civilne zaštite Vatrogasne zajednice Istarske županije, zamjenik načelnice Policijske postaje Labin,  Elvis Zahtila, Darko Vitasović, zapovjednik vatrogasne postrojbe Labin, Mirko Radović predsjednik Područne vatrogasne zajednice, ujedno i predsjednik  DVD Kršan; Morin Hukić ravnateljica Gradskog društva crvenog križa Labin, Nirvana Ukušić Pročelnica Područnog ureda Pazin, Državne uprave za zaštitu i spašavanje,Mladen Kiković predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje,  zamjenica načelnice Općine Raša Tajana Kovač.

Međunarodnim danom civilne zaštite i Danom civilne zaštite Republike Hrvatske obilježava se datum kada je 1972. stupio na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, a dan nakon toga počela je djelovati Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu, nastavio je Zoran Rajković, te uputio svim prisutnima čestitke. Osvrnuo se na novine koje su nastupile donošenjem novog Zakona o civilnoj zaštiti i akata kojih su proizašli iz njih te je iznio  kratak osvrt o Stožeru civilne zaštite  Grada Labina i postrojbama civilne zaštite Grada Labina te važnosti svih subjekata civilne zaštite za društvenu zajednicu.

Boris Rogić, stručni suradnik u Službi civilne zaštite Vatrogasne zajednice Istarske županije detaljno je izvijestio o važnosti civilne zaštite kroz povijest, zakonskim novinama i obvezama jedinica lokalne samouprave za usklađivanje sa postojećim Zakonom i pravilnicima te rokovima za njihovu provedbu. Dao je kratku informaciju o izvršenim inspekcijskim nadzorima u Gradu Labinu i općini Raša, obvezi izrade izvješća o stanju sustava civilne zaštite za proteklu godinu te godišnjeg plana rada za 2017.godinu i njihovih usvajanja na gradskom/općinskim vijećima, o planiranim vježbama civilne zaštite u Gradu Labinu i velikoj vježbi na području općine Kanfanara i Grada Pule. Zahvalio se na dobroj dosadašnjoj suradnji svim prisutnima.

Tulio Demetlika, Gradonačelnik Grada Labina čestitao je Međunarodni dan  civilne zaštite svim subjektima i sudionicima u sustavu civilne zaštite uz naglasak na dobru suradnju u prošlosti i nastavak dobre suradnje u budućnosti te važnost sustava civilne zaštite za društvenu zajednicu.