Istarski statut je zrcalo istarske posebnosti i prepoznatljivosti

Istarski statut je zrcalo istarske posebnosti i prepoznatljivosti

30. ožujka obilježava se Dan Istarskog statuta - Giornata dello Statuto istriano, koji je danas prigodno obilježen u povijesnoj Istarskoj sabornici u Poreč, u skladu s epidemiološkim mjerama. Uzvanicima su se, tom prilikom, obratili predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić, gradonačelnik Pule Boris Miletić kao predstavnik istarskih gradonačelnika te zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin.

Nakon što je Skupština Istarske županije 30. ožujka 1994. godine prihvatila Statut, Vlada Republike Hrvatske je  poslije dva tjedna, 14. travnja 1994. godine ukinula 36 članaka. Ozbiljno se razmatrala i mogućnost raspuštanja Županijske skupštine, što se nije dogodilo.  Slijedila je duga  političko-pravna bitka: 2. veljače  1995. godine Ustavni sud Republike Hrvatske  prihvatio je 18 članaka, a ukinuo, potvrdivši djelomično Vladinu odluku, drugih 18 članaka. Članci Statuta koje je Ustavni sud ukinuo bili su uglavnom vezani za mogućnost uvođenja dvojezičnosti, odnosno  mogućnost  službenog korištenja talijanskog jezika u radu  županijskih tijela. Konačno, na zasjedanju Skupštine, 19. studenoga  2001. godine vraćeni su svojedobno ukinuti članci Statuta, koji je kasnije potvrdio Ustavni sud.

Predsjednik Skupštine podsjetio je da je tadašnji Istarski Statut Skupština donijela sa velikom većinom, jer je samo jedan vijećnik bio protiv, a jedan suzdržan. 

- I to dokazuje koliko je jedinstveno i čvrsto bilo naše opredjeljenje. Političku i pravnu bitku za vrijednosti prvog Istarskog statuta smo dobili. Ustav i zakoni predviđaju praktički sve što smo htjeli, a mi smo na tragu toga u život pretočili naša načela. Vrimena su se kambijala, mi se nismo kambijali, ostali smo dosljedni i Istra je od „županije slučaja“ postala Regija lider i ponos Hrvatske. A mi smo sigurni da je i danas, kao i tada, upravo regionalizam jedan od najboljih odgovora na mnoge probleme današnjice, naglasio je Drandić.

Gradonačelnik Miletić je prisutnima čestitao Dan Istarskog statuta, kojim se, kako je rekao, prisjećamo jednog od važnijih događaja novije istarske povijesti:

- Statut za nas nikad nije bio tek puki popis članaka, već dokument koji jasno i nedvosmisleno uobličava sve naše težnje i sve naše vrijednosti i baš zato nismo mogli dopustiti da ga netko osakati, da izbaci nešto što se tada doživljavalo nepoželjnim. Neprihvatljiva dvojezičnost, rekli su... jezik koji je mnogima od nas bio drugi jezik kojeg smo naučili u najranijem djetinjstvu, a mnogim našim ljudima prvi, materinji jezik. Zabraniti ono što nas određuje, ono što je dio našeg identiteta, ono što je dio naše kulture? Ni pod razno!

Dodao je da borba za Statut Istarske županije nije bila borba samo za dvojezičnost i našu posebnost, već i borba za zadržavanje civilizacijskih vrijednosti u doba rata.

- U doba kada su u atmosferi agresije na našu zemlju, ljudska i civilizacijska prava diljem Hrvatske gubila na svojoj cijeni, mi u Istri to nismo dopustili. Mi nikad nismo gledali na to kako se netko zove ili od kuda je stigao. Ponosi smo bili i tada, a ponosni smo i danas na našu multikulturalnost kao i na našu convivenzu - jer mi ne živimo jedni pored drugih - mi Istrijani oduvijek živimo jedni s drugima. I to je naš ponos, to je naša vrijednost koju nam nitko ne može oduzeti, poručio je Miletić i zaključio kako ćemo se i dalje voditi našim posebnostima, našim istarskim duhom, kreativnošću i marljivošću, vrijednostima Statuta Istarske županije.

Župan Radin smatra kako je „Istarski statut zrcalo istarske posebnosti i prepoznatljivosti, a priča o njegovom nastanku je ogledna priča o svim nesporazumima u odnosima Istre i političkog Zagreba,  priča neshvaćane istarske specifičnosti, vječna narativa koja nas tjera da se uvijek iznova moramo legitimirati i objašnjavati naše potrebe, interese, motive i civilizacijske vrijednosti na kojima se temelji naše poimanje prirode zajedničkog života na ovim prostorima“.

Radin se, također, osvrnuo na najznačajnije projekte, realizirane i u tijeku, naglasivši da ga posebno veseli što unatoč sveopćoj zdravstvenoj i gospodarskoj krizi, županijske kapitalne investicije i projekti od velikog značaja nisu zaustavljeni.   

- Vremena u kojima živimo obilježena su neizvjesnošću i raznim preprekama, nepoznanicama i u tome nismo sami. Cijeli svijet se više od godinu dana bori s neprijateljem zvanim koronavirus, koji nažalost još uvijek nije pobijeđen. Istra se i u ovom konkretnom slučaju pokazala na razini zadatka te se spretno uhvatila u koštac s pandemijom, rekao je župan uputivši cjelokupnom građanstvu Istarske županije iskrene čestitke u povodu Dana Istarskog statuta Istarske županije.
 

Galerija fotografija