Prijem povodom Svjetskog dana Roma

Prijem povodom Svjetskog dana Roma

Povodom Svjetskog dana Roma, koji se obilježava 8. travnja, u sjedištu Istarske županije u Puli, obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin i gradonačelnik Pule Boris Miletić upriličili su prijem za predstavnike Roma.

Uz predsjednika Udruge Roma Istre Velija Huseinija, prijemu su nazočili i predsjednik Vijeća Roma i romske manjine u Puli Jetiš Eko Bajrami, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Vodnjana Ibrahim Punušković te predsjednik Udruge "Do romskog dostojanstva" Dedo Bajramović. Tom su prigodom, uputili svim pripadnicima Roma u Istarskoj županiji iskrene čestitke te su se zajedno prisjetili 8. travnja 1971. godine kada je u Londonu, održan prvi Svjetski kongres Roma, koji predstavlja jedan od najvažnijih događaja njihove povijesti. Tijekom tog sastanka formiran je Međunarodni savez Roma (International Romani Union – IRU), te su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Đelem, đelem (˝idem, idem˝). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

„S naše strane možete očekivati podršku, prijateljstvo i pruženu ruku. Dugo godina gajimo dobre i plodonosne odnose i dobru suradnju te ćemo nastaviti, kao i do sad, u zajedništvu s Gradom Pula i sa svim ostalim jedinicama lokalne samouprave u Istarskoj županiji pronalaziti rješenja i izlaziti u susret specifičnim problemima koji tište romsku zajednicu u Istri“, naglasio je župan Radin.

Uvodno se uz čestitke gradonačelnik Miletić zahvalio i na dosadašnjoj dobroj suradnji na svim područjima zajedničkog djelovanja. 

„Vjerujem da smo posljednjih deset godina u Gradu Puli napravili veliki iskorak i po pitanju predškolskog odgoja, obrazovanja, zapošljavanja, a posebno bih istaknuo problematiku i rješavanje stambenog zbrinjavanja na čemu se posebno zahvaljujem predsjedniku Vijeća romske manjine Eku Bajramiju“, kazao je gradonačelnik Pule.

Istaknuo je, također, kako je dužnost zajednice biti otvorena u smislu uključivanja svih pripadnika Romske zajednice u sve sfere društvenog života ovog grada. 

„Zajedničkim snagama postigli smo mnogo na uključivanju Roma u sve pore društvenog života u Istri. Tim putem želimo nastaviti dalje, a u Županiji i Gradu ćete uvijek moći pronaći podršku u nastojanjima da sačuvate svoju kulturu i običaje“, zaključio je Miletić. 

Predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini zahvalio se na prijemu povodom Svjetskog dana Roma te se osvrnuo na život Roma u Istri. Odgovarajući na pitanje župana Radina o ovogodišnjem popisu stanovništva, naglasio je kako se Romska zajednica namjerava organizirati na razini Udruga diljem Republike Hrvatske te uključiti pripadnike Romske zajednice u sam proces popisivanja stanovništva. 

„Želja nam je da, na tragu dosadašnje dobre i prijateljske suradnje, nastavimo tom praksom i ubuduće, kao i da zajedno nastavimo promicati još veću participaciji Roma u svim segmentima društvenog života“, istaknuo je Huseini.

Predsjednik Vijeća Roma i romske manjine u Puli Jetiš Eko Bajrami zahvalio se na zajedničkom prijemu Istarske županije i Grada Pule povodom Svjetskog dana Roma te naglasio: “Zahvaljujem se gradonačelniku Borisu Miletiću na svemu što je učinio za Romsku zajednicu u proteklih 15 godina kao i na rješavanju životnih problema naše zajednice koji se tiču stambenog pitanja, predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja te punoj uključenosti Roma u život Pule“.

Galerija fotografija