Izgradnja SJN Červar Porat-Bašarinka u završnoj fazi

Izgradnja SJN Červar Porat-Bašarinka u završnoj fazi

Gradilište budućeg sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, nadomak Poreča, danas su obišli zamjenik župana Tulio Demetlika, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i pročelnik županijskog UO za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan. Vrijednost projekta iznosi preko 120 milijuna kuna, a financira se iz EU fondova i državnog proračuna te se radi o trenutno najvećoj investiciji u sustave navodnjavanja u državi.   

Sustav se nalazi na području grada Poreča i općine Tar-Vabriga, a obuhvaća 555 hektara bruto poljoprivrednih površina. Sastoji se od akumulacije površine 16 hektara i zapremnine od gotovo 1 mil. m3 vode, crpne stanice s pumpama, trafostanice, cjevovoda, priključaka te nadzorno - upravljačkog sustava. Sustav je podijeljen u dvije visinske zone - Zona 1. koja se visinski nalazi “iznad“ akumulacije i crpne stanice te se putem pumpi osigurava potreban tlak u cjevovodima za dovod vode do krajnjih korisnika, te Zona 2. u kojoj teren pada prema moru te voda iz akumulacije gravitacijski teče do navodnjavanih parcela.

Vodeni prostor akumulacije se osigurava izgradnjom nasipa, a puni se viškovima  vode Istarskog vodovoda u zimskom periodu, kako bi se tako akumulirana voda mogla neometano koristiti u ljetnim mjesecima, čime se pozitivno utječe na: održivo i odgovorno upravljanje vodnim resursima Istarske županije; smanjenje utjecaja suša, odnosno negativnih utjecaja klimatskih promjena na poljoprivredni sektor; sigurnu i kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju te posljedično ostanak stanovništva u ruralnim područjima.

Zamjenik Demetlika izrazio je zadovoljstvo viđenim istaknuvši da se radi o projektu koji će krajnjim korisnicima, dakle poljoprivrednicima omogućiti navodnjavanje svojih poljoprivrednih površina na ekološki održiv i isplativ način. Također, podsjetio je kako je sljedeći na redu projekt izgradnje Sustava javnog navodnjavanja Petrovia na području Grada Umaga, gdje će se na sličnoj površini od više od 500 ha, izgraditi sustav koji će koristiti proizvođači industrijske rajčice.

Dovršetak izgradnje SJN Červar Porat-Bašarinka očekuje se u drugoj polovici 2022. godine. 
 

Galerija fotografija