Usvojen Proračun Istarske županije za 2022. godinu, suzdržani jedino vijećnici SDP-a

Usvojen Proračun Istarske županije za 2022. godinu, suzdržani jedino vijećnici SDP-a

Na današnjoj 6. sjednici Skupštine Istarske županije, koja se održava u Spomen domu, u Pazinu i online, usvojen je Proračun Istarske županije za 2022. godinu i projekcije za 2023. i 2024. godinu, s 33 glasova za i 6 suzdržanih vijećnika SDP-a. 

Proračun Istarske županije za 2022. godinu iznosi 1.652.600.000,00 kuna, te objedinjuje planove 74 proračunskih korisnika s planom koji provode upravna tijela Istarske županije. Od planiranog iznosa, dio koji se odnosi na upravna tijela Istarske županije iznosi 351.918.219,21 kuna ili 21 % ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na proračunske korisnike 1.300.681.780,79 kuna, odnosno 79 %.

Izglasavanju Proračuna prethodila je rasprava o pristiglim amandmanima. Predsjednica Skupštine Sandra Ćakić Kuhar podsjetila je da je rok za njihovo podnošenje bio 30. studeni, a pristiglo ih je 22 u ime klubova vijećnika, te 1 u ime predlagača, odnosno istarskog župana. Amandman župana Borisa Miletića se odnosi na osiguravanje 200.000,00 kn za liječenje životno ugroženih pacijenata osiguranika HZZO s područja sjeverozapadne Istre u Općoj bolnici Izola, kao najbližoj bolničkoj ustanovi. 

Po klubovima prihvaćeno je: 1 amandman Kluba koalicije IDS-DDI, ISU-PIP, ZELENI SAVEZ - ZELENI; 2 amandmana Kluba vijećnika HDZ, 3 Kluba vijećnika SDP-a, 5 amandmana Kluba vijećnika MOŽEMO! - Zelena alternativa - ORaH - NL, te 1 amandman predlagača.

Na aktualnom satu je bilo govora o brojnim temama, a najviše o onima koji se tiču zdravstva i obrazovanja, a potom i poljoprivrede, ulaganja u lučke uprave i drugo. Na pitanje o sufinanciranju projekta izgradnje nove Opće bolnice Pula, u kojem uz državu i Istarsku županiju, sudjeluju i istarski i gradovi i općine, izvješteno je da jedino Grad Umag ne sudjeluje u istome. Nadalje, na pitanje o nabavci mamografa, istarski župan Miletić kazao je da su u novom Proračunu planirana sredstva za kupnju mobilnog mamografa, čime će na području Istre biti ukupno 3 takvih uređaja, jedan se nalazi u OB Pula, drugi u Domu zdravlja - Ispostava Pazin, a mobilni će pokrivati potrebe sjevera županije. Bilo je govora o stipendiranju studenata na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu, a natječaj će kao i onaj za studente slabijeg imovnog stanja, biti raspisan početkom iduće godine. Vijećnici su upoznati i s planovima za daljnje uvođenje građanskog odgoja u osnovne škole diljem Istre, za što je Istarska županija osigurala 500 tisuća kuna. Naime, želja je da građanski odgoj postane izborni predmet u svim zainteresiranim školama jer je za sada on izvannastavna aktivnost, dostupna u 5 osnovnih škola.

Župan Miletić je prihvatio i pozdravio inicijativu stranke ISU-PIP o uspostavi sustava besplatne pravne pomoći za umirovljenike te će se u narednom razdoblju razmotriti kako to učiniti na dugoročno održiv način.

Galerija fotografija