Otvoren Znanstveno-edukacijski centar ZEC Kontija

Otvoren Znanstveno-edukacijski centar ZEC Kontija

U šumi Kontija, danas je svečano otvoren Znanstveno-edukacijski centar ZEC Kontija, sagrađen i opremljen u sklopu EU projekta „KLIM Kontija - Limski zaljev - Održivo upravljanje zaštićenim područjima“, a financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Nositelji projekta, ukupne vrijednosti 13,8 milijuna kuna, su Općina Vrsar - Orsera kao vodeći partner, zajedno s partnerima Istarskom županijom i Javnom ustanovom Natura Histrica. 

O samome projektu i Centru govorili su voditelj projekta „KLIM“ Slobodan Vugrinec i Ana Ljubić iz JU Natura Histrica. Prema njihovim riječima, Znanstveno - edukacijski centar u šumi Kontija, sagrađen je na mjestu ruševne zgrade, odnosno stare stancije, a u sklopu projekta izrađeni su i Planovi upravljanja zaštićenim područjima prirode Limskog zaljeva i šume Kontija, kao i Studija upravljanja posjetiteljima. Također, sklopu projekta održano je čak 114 radionica u cilju podizanja svijesti o važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti.

ZEC Kontija je projektiran kao „Kuća u prirodi“ sa solarnim izvorom energije i vlastitom vodospremom, a zamišljen je kao trajni centar edukacije iz područja prirodnih i tehničkih znanosti prvenstveno za mlade (učenike i studente) uz korištenje laboratorijske opreme i suvremenih metoda poučavanja i eksperimentiranja, te ambicijom da u budućnosti postane svojevrsni centar izvrsnosti. Istovremeno, ZEC Kontija je centar za informiranje i educiranje lokalnog stanovništva, posjetitelja i turista koji posjećuju zaštićeno područje Limskog zaljeva i šume Kontija, te punkt koji služi organizaciji i širenju inovativnih turističkih i sportskih aranžmana.

Prisutnima se obratio i istarski župan Boris Miletić koji je čestitao i zahvalio svim pojedincima i institucijama koji su bili uključeni u projekt. 

„Naša mala Istra, najljepša regija na svijetu ima puno bisera, a jedan od njih je sigurno Limski zaljev. Drago mi je što se putem županijskog Upravnog odjela za održivi razvoj i JU Natura Histrica te Općine Vrsar, krenulo razmišljati kako ovo područje zaštiti i valorizirati, te mu dati još više na značaju. Ovaj sjajan projekt pokazuje da, kad se hoće i kad se zna, onda se i može. Sam objekt i nabavljenu opremu, sada treba čim više iskoristiti. U jednom segmentu tu je velika mogućnost da našim mladima približimo prirodne i tehničke znanosti, a s druge strane, imamo priliku stvarati novi, inovativni turistički proizvod“, poručio je župan Miletić.
 

Autor posljednje fotografije: Saša Halambek

Galerija fotografija