Veleposlanik Republike Slovenije u nastupnom posjetu Istarskoj županiji

Veleposlanik Republike Slovenije u nastupnom posjetu Istarskoj županiji

Istarski župan Boris Miletić, zajedno s pročelnikom Kabineta župana Ivanom Glušcem, primio je danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, novog veleposlanika Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Gašpera Dovžena i ministricu savjetnicu pri Veleposlanstvu Republike Slovenije u RH  Tamaru Plankar.

Župan je novom veleposlaniku zaželio srdačnu dobrodošlicu u Istru i Pulu te je naglasio kako naše dvije zemlje imaju dugogodišnji prijateljski i dobrosusjedski odnos koji je na zavidnoj razini.

„Različitosti su jedna velika vrijednost i bogatstvo Istre, koja je primjer kako ljudi različitih vjeroispovijesti i narodnosti mogu zajedno živjeti, raditi i stvarati, te vjerujem kako je to jedan od razloga zašto se gosti i svi koji dođu u Istru tako dobro ovdje osjećaju. U Puli imamo i već tradicionalni Festival multikulturalnosti, gdje se okupljaju sve nacionalne skupine imaju priliku pokazati dio svog identiteta i tradicije“, kazao je župan.

„Ulazak u Schengenski prostor znatno će relaksirati situaciju na granici, a ovu bih priliku iskoristio da i Vama prenesem inicijativu otvaranja graničnog prijelaza Sočerga za sav teretni promet i za tzv. „teškaše“, koji su posljednjih godina preusmjeravani na Kaštel što predstavlja velike troškove prijevoznicima i gospodarstvenicima koji žive i posluju u sjeverno-istočnom dijelu Istarske županije“, nastavio je župan napomenuvši i dobru suradnju s bolnicom u Izoli, gdje se zbrinjavaju životno ugroženi pacijenti s područja sjeverne Istre, a što financira Istarska županija. Istarski župan je podsjetio i na inicijativu Skupštine Istarske županije o uklanjanju žilet žice na granici u Istri, koja je upućena Vladi Slovenije i RH. 

Novi veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Gašper Dovžen zahvalio se na dobrodošlici te se složio kako će skorašnji ulazak Republike Hrvatske u Schengenski prostor stvoriti idealne uvjet za nastavak dobre suradnje.

„Kao svoj prvi posjet Republici Hrvatskoj izabrao sam Istarsku županiju, koja je nama Slovencima najbliža i gdje se Slovenci osjećaju odlično. Puno je ovdje zajedničkih interesa, suradnje i u tome smjeru treba odgovorno nastaviti. Istaknuo bih našu želju da se slovenskim učenicima u Puli i Istri omogući učenje slovenskog jezika po modelu C, a koji bi se mogao izvesti kroz suradnju različitih osnovnih i srednjih škola budući da je, svjestan sam, teško pronaći nastavničko osoblje“, poručio je novi slovenski veleposlanik koji je potvrdio kako je razvoj infrastrukture vrlo važan i potreban za bolju protočnost prometa te kako će osobno posjetiti gradove u sjevernom dijelu Istre. Glede ovog potonjeg, župan Miletić je kazao da podržava razvoj slovenskih prometnica, a za Istru bi od velikog značaja bila izgradnja autoceste na dionici Kaštel - Kopar, na što je veleposlanik rekao da je u planu realizacija kapitalnog infrastrukturnog projekta izgradnje brze zaobilaznice oko Kopra koja bi se spojila na Istarski ipsilon.

Župan Miletić i pročelnik Glušac složili su se da je učenje jezika jedno veliko bogatstvo za djecu i pojedince, stoga će se Istarska županija uvijek zalagati za takve obrazovne projekte i biti potpora gradskim vlastima koji su osnivači osnovnih škola.

Galerija fotografija