Istarska županija dodjeljuje 20 studentskih stipendija za deficitarna zanimanja u zdravstvu

Istarska županija dodjeljuje 20 studentskih stipendija za deficitarna zanimanja u zdravstvu

Nakon što je proteklog tjedna raspisala Natječaj za dodjelu studentskih stipendija redovnim studentima u akademskoj godini 2022./2023., Istarska županija raspisala je i Natječaj za dodjelu stipendija studentima na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu u Istarskoj županiji, odnosno na studiju za doktora medicine; studiju za prvostupnika/icu sestrinstva; studiju za prvostupnika/icu medicinsko laboratorijske dijagnostike, te studiju za prvostupnika/icu primaljstva. U ovoj kategoriji dodijelit će se ukupno 20 stipendija redovnim studentima na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, u mjesečnom iznosu od 2.200,00 kuna. Stipendija se studentu isplaćuje deset mjeseci, odnosno od 1. listopada 2022. do 31. srpnja 2023. godine, a u Proračunu Istarske županije za tu je namjenu osigurano 440 tisuća kuna, dok je ukupno za sve tri kategorije stipendija predviđeno preko 1,4 milijuna kuna. 

Kako ističe župan Boris Miletić ovo je četvrta godina zaredom da Županija dodjeljuje stipendije budućim zdravstvenim djelatnicima, čime se želi doprinijeti ublažavanju problema nedostatka liječničkog kadra, prisutnog u cijeloj državi. Župan podsjeća na cijeli niz ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu, pritom kao najznačajnije investicije izdvaja dovršetak projekta izgradnje i opremanja nove Opće bolnice Pula i izgradnju Medicinske škole Pula. 

„Ulaganjima u Opću bolnicu, ali i u ostale zdravstvene ustanove čiji je osnivač Županija, poput Istarskih domova zdravlja, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ, Nastavnog Zavoda za hitnu medicinu IŽ ili Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno, značajno je podignuta kvaliteta zdravstvene usluge u Istri. Međutim, medicinski kadar je karika bez koje se u zdravstvenom sustavu ne može“, smatra istarski župan, koji podsjeća i na Program subvencioniranja kamata za stambene kredite i plaćanje zakupnina za smještaj liječnika i ostalog deficitarnog medicinskog osoblja, kojeg je provodila Istarska županija. 

Više informacija o samome Natječaju, mogu se pronaći na službenoj mrežnoj stranici Istarske županije (rubrika „Natječaji“). Prijava s pripadajućim ispravama/dokumentacijom dostavlja se u roku od 15 dana od dana objave Natječaja, isključivo na mail adresu: obrazovanje@istra-istria.hr. Natječaj je otvoren od 17. studenog 2022. godine od 0:00 sati do zaključno 1. prosinca 2022. godine do 24:00 sata.