Porečki središnji trg u znaku Festivala zavičajnosti za srednje škole

Porečki središnji trg u znaku Festivala zavičajnosti za srednje škole

Trg slobode, u Poreču, danas je okupio brojne istarske učenice i učenike na 6. Festivalu zavičajnosti srednjih škola. Bila je to prilika da predstave svoje radove realizirane tijekom godine u sklopu zavičajne nastave, projekta Istarske županije. U uvodnom dijelu programa okupljenima su se obratili istarski župan Boris Miletić, zamjenik gradonačelnika Poreča Ugo Musizza, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, ravnatelj Srednje škole Mate Balote Poreč Krešimir Bronić i voditeljica radne skupine za implementaciju zavičajne nastave Istarske županije za srednje škole Dijana Muškardin.

Župan Miletić pozdravio je okupljene učenike, mentore i profesore koji su prihvatili i vrijedno radili za ovogodišnji Festival zavičajnosti.

„Oduševljen sam što na ovom prekrasnom Trgu slobode u Poreču imamo ovoliku raznolikost, sve ono što predstavlja našu Istru, naš zavičaj i našu tradiciju. Imao sam prilike obići štandove i vidjeti puno projekata na Festivalu, od naše gastronomije, tradicionalnih recepata, neki su se bavili našim narječjem i tradicionalnom glazbom, pa sve do društvenih igara, trešete, briškule, mora, a jedan dio vas se bavio i našom poviješću. Mislim da ste svi skupa kroz rad i zabavu mogli naučiti o svome zavičaju, a u današnje vrijeme kada se svijet globalizira mislim da je itekako bitno držati do svoje tradicije. Ono što me posebno veseli je spoj tradicije s novim tehnologijama jer vi ste Tik-Tok generacija, ali drago mi je da ste prihvatili zavičajnu nastavu. Od svih projekata, najviše me raduje vaš entuzijazam, vaša strast kada pričate o ovim projektima. Stoga, vjerujem da ćemo i dalje njegovati i baštiniti naš zavičaj i našu tradiciju jer ako ne cijenimo svoje, teško je cijeniti tuđe. Mi smo otvoreni i prihvaćamo različitosti, ali moramo držati i do svoje tradicije”, poručio je istarski župan.

Zamjenik gradonačelnika Poreča Ugo Musizza čestitao je učenicima na velikom angažmanu i kazao da je ugodno iznenađen odazivom te je poručio da kada netko zna odakle dolazi, onda zna i gdje ide.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica poručio je kako mu je iznimno drago što danas imaju priliku predstaviti sve što rade. „Prije svega zahvalio bih kolegama mentorima koji sve ovo rade iz ljubavi i entuzijazma, a i svim učenicima što su prihvatili inicijativu u kojoj sudjeluju sve naše srednje škole. Kako bismo svima dali dodatnu inspiraciju, kako bi svi imali više volje za rad, Istarska županija će na jesen predstaviti i priručnik za zavičajnu nastavu i vjerujemo da ćemo uspjeti dodatno potaknuti sve ono što radite“, kazao je pročelnik Torbica.

Ravnatelj škole domaćina Festivala, Srednje škole Mate Balote Poreč Krešimir Bronić pozdravio je sve učenike, učenice i njihove mentore i čestitao im na aktivnom sudjelovanju i svim uspješnim aktivnostima koje su prethodile Festivalu zavičajnosti.
„Zavičajna nastava je u biti preteča onoga što se događa kroz projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja „Škola za život“ jer kroz projekte učenici najlakše, najbrže i najefikasnije nauče nešto, u ovom slučaju o povijesti, kulturi, osobama i događanjima u našoj lokalnoj zajednici“, kazao je ravnatelj.

Voditeljica radne skupine za implementaciju zavičajne nastave Istarske županije za srednje škole Muškardin zahvalila je svima na dolasku. „Od prije 4 godine razvijamo ovu zavičajnu pismenost koju možete sada razgledati i vidjeti. U skladu smo i s novim kurikulumom i sa svime što se događa te smo spremni za cjeloživotno učenje i za sve ove kompetencije koje naši učenici kroz ovaj projekt implementacije oživljavaju“, poručila je voditeljica Muškardin.

Uslijedila je recitacija učenice Lucije Gržinić, čitanje pjesme Mate Balote učenika Massima Radetića te nastup harmonikaša Srednje škole Mate Balote Poreč, a nakon čega su župan i zamjenik gradonačelnika podijelili školama učesnicama zahvalnicu i knjigu "Istra kratka povijest dugoga trajanja", autora Darka Dukovskog.

Galerija fotografija