Istarska županija sufinancirala najsuvremeniji digitalni mamograf s 800 tisuća kuna

Istarska županija sufinancirala najsuvremeniji digitalni mamograf s 800 tisuća kuna

U Istarskim domovima zdravlja - Ispostava Pazin danas je svečano obilježen početak rada digitalnog mamografa s tomosintezom, čiju je nabavu s 800 tisuća kuna sufinancirala Istarska županija, osnivač te zdravstvene ustanove. Ukupna vrijednost uređaja iznosi 1,1 milijun kuna, a preostalih 300 tisuća osigurali su Istarski domovi zdravlja. Na značaj novog uređaja u uvodnom djelu osvrnuli su se istarski župan Boris Miletić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić, voditeljica Ispostave Pazin Marina Lovrinić i koordinator djelatnosti za radiologiju Istarskih domova zdravlja Elvis Černeka, a svečanosti je prisustvovala i gradonačelnica Pazina Suzana Jašić.

Župan Miletić je kazao da već gotovo dvije godine pričamo o pandemiji COVID-19, međutim to ne znači da su druge bolesti nestale i zato smatra važnim govoriti o prevenciji i ranom otkrivanju zloćudnih bolesti kako bi se svjesnost među građanima povećala.

- Moramo brinuti o sebi i svoje zdravlje staviti na prvo mjesto i drago mi je što je od danas ovaj vrijedan uređaj dostupan u Pazinu, a koristit će ga pacijentice iz šireg područja naše regije. Istarska županija kontinuirano ulaže u ustanove čiji je osnivač, pa tako i one zdravstvene poput Istarskih domova zdravlja, a to ćemo činiti i u nadolazećem razdoblju. Adekvatna infrastruktura i suvremena medicinska oprema su svakako od velikog značaja, no ključ uspjeha je čovjek, odnosno kvalitetan kadar i zato koristim priliku da zahvalim djelatnicima Istarskih domova zdravlja i pazinske Ispostave na predanom radu, poručio je župan Miletić.

Ravnatelj Ivančić današnju je svečanost ocijenio važnom ne samo za IDZ, već i za cjelokupno istarsko zdravstvo budući da početak rada novog mamografa predstavlja jedan novi iskorak u dijagnostici i liječenju raka dojke. Prema njegovim riječima, mamograf marke Siemens je instaliran i u funkciji, a predstavlja sam vrh svjetske dijagnostike. Aparat nije samo nov i digitalan, on znači puno više jer predstavlja kamen temeljac novom pristupu liječenja bolesti dojke, rekao je ravnatelj.

Voditeljica Ispostave Lovrinić je bila posebno emotivna pa se u svome govoru osvrnula i na građane Pazinštine koji gaje posebnu empatiju prema Domu zdravlja Pazin i to iskazuju kroz brojne donacije. Iskoristila je priliku da im zahvali, a posebnu zahvalu je uputila Istarskoj županiji na donaciji za novi mamograf. 

- Jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu, pa tako i u Istarskoj županiji, je karcinom dojke, najčešći i najsmrtonosniji malignom u žena. Tom problemu su IDZ posvećeni od svog osnivanja 2004. godine, a od nedavno smo bogatiji za uređaj koji predstavlja generacijski iskorak u kvaliteti dijagnostike. Kvaliteta mamografa je u posljednjih 10 godina jako napredovala. Uvođenjem iznimno osjetljivih digitalnih detektora, naprednih softverskih algoritama, kao i tehnike tomosinteze, kvaliteta dijagnostičkih materijala je neusporediva, u odnosu na staru analognu tehnologiju. Uz to, nova tehnologija omogućuje značajno niže doze zračenja te mogućnost očitanja slike na daljinu, što omogućuje timske konzultacije, pojasnio je koordinator djelatnosti za radiologiju Černeka.

Nabavom ovog uređaja IDZ su započeli reorganizaciju kompletnog dijagnostičkog sustava za bolesti dojke, a koja će odvijati kroz nekoliko faza s ciljem omogućavanja cjelovite dijagnostiku suspektnih promjena u dojci: ultrazvuk, mamografiju, kontrastnu mamografiju, izvođenja punkcija i biopsija. Također, kako je naglašeno prije dvije godine, u svakoj ispostavi Istarskih domova zdravlja  je nabavljen novi, najnapredniji ultrazvučni uređaj, te instaliran suvremeni radiološki informatički sustav. U sljedećoj godini planira se nabaviti jednu mobilnu mamografsku jedinicu, koja će biti opremljena mamografskim uređajem podjednakih karakteristika, kao i ovaj u Pazinu. Za navedeni je uređaj Istarska županija u proračunu za 2022. godinu već osigurala 700 tisuća kuna.  

O Programu ranog otkrivanja raka dojke govorile su i zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda Istarske županije Danijela Lazarić-Zec i dr. Vinka Kos iz Opće bolnica Pula. 

NZZJZ IŽ, prema riječima zamjenice ravnatelja, koordinira Program ranog otkrivanja raka dojke te šalje pozive ženama da se odazovu na preventivne preglede. Na početku je odaziv bio jako dobar, dok je prošle godine bio manji te se odazvalo 56 % žena. 

Sve informacije o preventivnom programu dostupne su na besplatnom telefonu Zavoda: 0800 202 000. 
 

Galerija fotografija