Uskoro kreće izgradnja poduzetničkog centra COWORKING PULA

Uskoro kreće izgradnja poduzetničkog centra COWORKING PULA

U sjedištu Istarske razvojne agencije u Puli danas je održana početna konferencija za medije projekta COWORKING PULA.
Tom je prigodom sudionike događanja, među kojima su se uz župana Istarske županije Borisa Miletića te gradonačelnika Grada Pule Filipa Zoričića, našli i predstavnici općina u Urbanom području Pula, ponajprije uvodno pozdravio Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o., istaknuvši kako je projekt COWORKING PULA, prepoznat svojevremeno kao strateški projekt Strategije razvoja Urbanog područja Pula, u provedbi u sklopu ITU mehanizma za UP Pula te se u suradnji Istarske razvojne agencije  - IDA d.o.o.  kao nositelja te Grada Pule kao partnera provodi od studenoga 2020. godine s planom dovršetka i operativne spremnosti za korisnike do kraja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta COWORKING PULA, KK.03.1.2.19.0001 je 25.331.400,00 kn, pri čemu 18.393.377,13 kn bespovratno sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje poduzetničkog centra u samom središtu Pule, na lokaciji preko puta Sportskog centra Pattinaggio, a aktualno je stanje takvo da se do kraja ovog tjedna očekuje izdavanje građevinske dozvole te uskoro slijedi natječaj za izvođača radova, kao i početak radova, istaknuo je Sabatti. Radi se naime o rekonstrukciji i prenamijeni lokacije u prostor bruto površine 1.514 m2 na četiri etaže, koji će sadržavati „open space“ prostore s radnim jedinicama za korisnike, urede, sale za sastanke, multimedijsku  konferencijsku dvoranu,  „networking“ zone te zonu za slobodno vrijeme. Navedeno će pratiti  suvremeno opremanje i digitalizacija rada poduzetničkog centra te inovativna rješenja za razvoj poduzetništva, kao što su virtualni ured, virtualna konferencijska dvorana, uspostava podcasta i slično.

Nadodao je isto tako kako je fokus na stvaranju ponešto inovativnije poduzetničke klime i zajednice, a osim klasičnih malih i srednjih poduzetnika,  centar će biti na usluzi tzv. „freelancerima“, digitalnim nomadima, akterima u brzorastućoj kreativnoj industriji te svim ostalim zainteresiranim poduzetnicima. Očekuje se da će usluge radnih prostora centra koristiti nakon otvaranja više od 100 korisnika, s tendencijom rasta u skoroj budućnosti. 

Gradonačelnik Grada Pule, Filip Zoričić naglasio je kako će se projektom COWORKING PULA rekonstruirati  i opremiti postojeća, derutna zgrada u centru Pule, koja godinama nije u funkciji, čime Grad Pula počinje stvarati povoljno okruženje za razvoj poduzetništva i promicanje poduzetničkih aktivnosti. „Očekujem da će Coworking postati novo mjesto za razmjenu znanja i iskustava u kojem će se okupljati nezavisni profesionalci, mala i srednja poduzeća, startupovi, obrtnici i svi koji su važni za razvoj gospodarstva na urbanom području. Budući da Pulu vidimo kao grad sa sto tisuća stanovnika, ovakvim značajnim investicijama želimo krenuti i u stvaranje vlastitih ljudskih potencijala“ rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Dodao je potom kako će Grad Pula i u 2021. godini isplatiti 1,5 milijuna kuna za potpore poduzetnicima, te da je u planu poboljšanje postojećeg programa potpora kao i nove aktivnosti u svrhu razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

Župan Istarske županije Boris Miletić je govoreći o ITU mehanizmu podsjetio kako je on prvotno bio zamišljen na način da ga mogu koristiti samo 4 hrvatska grada: Zagreb, Osijek, Rijeka i Split. „Trebalo se, dakle, prvo izboriti da se područja prošire pa su ušli i Pula, Velika Gorica, Zadar i Slavonski Brod, kao mogući korisnici sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. ITU mehanizam je jedan novi alat Europske unije koji urbanim područjima daje mogućnost utvrđivanja svojih prioriteta, odnosno razvijanja svog urbanog područja. Mislim da je to jedan jako dobar primjer kako decentralizirati funkcije i pustiti lokalnoj zajednici da odlučuje o svojim potrebama. Nakon toga, trebalo se izboriti da državnu imovinu prebacimo u svoje vlasništvo jer je zgrada nekadašnje Mehanike dugi niz godina bila zapuštena i devastirana“, kazao je župan dodajući kako mu je drago da je nova gradska uprava Grada Pule nastavila s projektom Coworking Pula, pokrenutog 2018. godine, a zahvaljujući kojem ćemo sutra imati jedno lijepo i uređeno zdanje, na usluzi poduzetnicima. 

„Kad si velik i jak, potpore ti u principu ne trebaju, ali kad si na početku svaka pomoć je itekako dobrodošla. Kao Županija smo itekako pokazali da nam je stalo do poduzetništva i to u onoj najranijoj fazi kada je poduzetnik koji ima ideju slab i krhak. IDA, kao prva razvojna agencija u Hrvatskoj, u protekle je 22 godine educirala preko 13 tisuća poduzetnika i nastavljamo i dalje s tom inicijativom“, zaključio je župan dodajući kako je IDA simbol zajedništva Istre.

U završnom dijelu konferencije predstavljene su vizualizacije interijera i eksterijera budućeg centra COWORKING PULA, koje potpisuje Atelier Bruno Juričić, autor idejnog rješenja.
„Ovaj centar će nastavno na postojeće poduzetničke inkubatore kojima u Puli  upravlja IDA te mrežu poduzetničkih inkubatora i coworking prostora u Istarskoj županiji, u kojima je pružena podrška za više od 330 poduzetnika sveukupno, dati dodanu vrijednost razvoju poduzetničke infrastrukture te posljedično razvoju gospodarstva Istarske županije“, istaknuo je zaključno Sabatti.

Galerija fotografija