Svečano otvorena Kuća kaštela u Momjanu

Svečano otvorena Kuća kaštela u Momjanu

Na Trgu svetog Martina u Momjanu, danas je u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika svečano otvorena „Kuća kaštela - Casa dei Castelli", projekt Istarske županije i Grada Buja realiziran uz potporu EU-a putem Programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska 2014.-2020.

Riječ je o projektu koji je s realizacijom započet 2019. godine vrijednosti gotovo sedam milijuna kuna od čega je Istarska županija izdvojila 3,5 milijuna kuna, Grad Buje 1,8 milijuna a iz europskih fondova izdvojeno je 1,6 milijuna kuna.

Sama "Kuća kaštela" ima tri etaže koje se sastoje od informativno-turističkog djela u sklopu kojeg su predstavljene poznate obitelji i proizvodi Momjanštine, radnog prostora u kojem će gostovati znanstvenici i umjetnici te izložbe posvećene Momjanu i njegovim žiteljima. 

Ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture i medija Tomislav Petrinec kazao je kako se završetkom ovog vrijednog projekta objedinjuje i prezentira bogata kulturna baštine Istre.

"Posebno nas veseli angažman svih uključenih u realizaciji ovog projekta na čelu sa županijskim pročelnikom Vladimirom Torbicom koji je prepoznao potrebe za objedinjavanjem prezentacije svih istarskih kaštela i pokrenuo projekt središta njihovog virtualnog umrežavanja", kazao je Petrinec.

Dodao je da suvremena prezentacija drevnih utvrda i dvorova "ne samo da će ukazati na kulturne i povijesne vrijednosti koje smo naslijedili, nego potaknuti lokalnu zajednicu da oko tih spomenika osmisli popratne sadržaje kojima će dodatno zadržati goste u našoj zemlji". Po njegovim riječima, raznim programima i ostvarenjem prihoda od ulaznica kaštele je moguće približiti stupnju ekonomske održivosti a, kako je rekao pored utvrda, dvoraca i kaštela po cijeloj Hrvatskoj, mi ne trebamo graditi njihove replike imajući u vidu snažan značaj ove vrste baštine.

"Danas pokazujemo kako nismo samo bogati nasljednici povijesnog graditeljstva već svjedočimo koliko se isplati ulaganje u kulturnu baštinu. Ovaj centar je još jedan u nizu primjera kojima dokazujemo kako spomenici kulture mogu postati važan element razvoja općina gradova i županija a kreativno osmišljen projekt Kuće kaštela pokazuje kako smo svjesni suvremenih trendova", poručio je Petrinec u ime ministrice Obuljen Koržinek te dodao da će resorno Ministarstvo nastaviti sufinancirati obnovu istarskih kaštela.

Ustvrdivši kako su upravo kašteli, uz vino, maslinovo ulje i drugih povijesnih spomenika jedan od simbola Istre, istarski župan Boris Miletić kazao je kako su kašteli u posljednje vrijeme posebno valorizirani, i to ne slučajno.

"Temeljem strateškog pristupa županijskog odjela za kulturu upravo su kašteli prepoznati kao vrijednost unutrašnje Istre i nešto što treba posebno valorizirati. Na ovaj način danas promoviramo jedan novi centar, kao što smo to učinili s Kućom fresaka u Draguću, Hižu od besid u Pazinu, Centra za nematerijalnu kulturu u Pićnu ili mediteranskog plesnog centra u Svetvinčentu", istaknuo je župan Miletić dodavši kako je to dokaz da se Istra želi i u kulturnom smislu policentrično razvijati.

„Ovo je samo dio projekta Istarski kašteli 2022. godine koji promovira Istarska županija, a već je započeo u Puli prekrasnom izložbom u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, a radi se o priči o Valvasoru. Za nekoliko u Svetim Srcima otvara se izložba posvećena svim istarskim kaštelima. Na jesen nastavljamo s koncertima po kaštelima, serijom dokumentaraca i radio emisijama, a sve s ciljem popularizacije svih naših kaštela“, poručio je županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica.

Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin koji je istaknuo da će novi multimedijski centar potaknuti razvoj cijele Momjanštine i očuvanje kulturne baštine, te koordinatorica projekta TAKE IT SLOW Sandra Ilić.

Galerija fotografija