Završnom konferencijom uspješno priveden kraju projekt ORKA

Završnom konferencijom uspješno priveden kraju projekt ORKA

Završnom konferencijom i stručnim skupom koji su održani u Medulinu od 21. do 23. listopada uspješno je okončan projekt ORKA – „Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag“. Riječ je o EU projektu financiranom iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, koji je proveden u partnerstvu JU Kamenjak kao nositelja projekta te Općine Medulin i Istarske županije kao projektnih partnera. Projekt je trajao nešto više od dvije godine (srpanj 2018-listopad 2020), te je rezultirao brojnim aktivnostima i rezultatima koji su predstavljeni prilikom završne konferencije, a koji će JU Kamenjak omogućiti učinkovitije upravljanje zaštićenim područjem na načelu održivosti, upravljanje posjetiteljima, održivo korištenje prirodne baštine te povećati stupanj zaštite okoliša, dok je istovremeno brojim ulaganjima u infrastrukturu povećana atraktivnost i prepoznatljivost Kamenjaka kao jedinstvenog primjera zaštićene prirode na području Istre.

Prvog su dana konferencije predstavljene glavne informacije o projektu i postignutim rezultatima, dok je drugi dan bio rezerviran za stručne prezentacije vezane za floru i faunu, nužnost daljnjeg unaprjeđenja sustava zaštite zaštićenog područja te predstavljanje Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima koji je izrađen u sklopu projekta. Treći dan konferencije bio je namijenjen osnovnoškolcima koji su uz stručnu pratnju imali priliku iz prve ruke sudjelovati u istraživanju bogate povijesti dinosaura koja se vezuje uz područje Kamenjaka.

Projekt ORKA obogatio je turističku i edukativnu ponudu Kamenjaka za sve dobne skupine, a značajna je pažnja posvećena dostupnosti područja za osobe s invaliditetom. U sklopu projekta uređena je Poučno tematska staza „Putovima dinosaura“, gdje su postavljane nove makete dinosaura i edukativne tabele. Na četiri lokacije postavljene su internet točke s besplatnom Wi-Fi vezom, obnovljene su kućice na ulazima u sklopu kojih se nalaze dva sanitarna čvora za osobe s invaliditetom te su postavljene kontrolne točke koje evidentiraju broj pješaka i biciklista čime će se dobiti jasnija slika o stvarnom broju posjetitelja. Na 10 lokacija ugrađeni su polupodzemni spremnici za zbrinjavanje otpada s napajanjem putem solarnih panela. Iznad uvala Pinižule i Školjić postavljena su drvena igrala za djecu, a na šest lokacija u cijeloj Općini Medulin postavljeni su i multimedijalni info punktovi. Izrađena je web aplikacija koja služi kao “virtualni” vodič za sve zainteresirane uz mogućnost online kupnje ulaznica, a već na proljeće vozilom prilagođenim osobama s invaliditetom omogućit će se veća dostupnost većine sadržaja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 10 milijuna kuna, dok su ukupno prihvatljivi troškovi 6.273.479,94 kn, od kojih je iz sredstava EU financirano 4.391.435,95 kn.

Autor fotografija: Matija Đuzel

Galerija fotografija