Objavljen Javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja Eco Domus

Objavljen Javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja Eco Domus

Na službenim mrežnim stranicama Istarske županije danas je objavljen novi, četvrti po redu, Javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja Eco Domus, čime se nastavlja promicanje održivog razvoja turizma, te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije. Na tragu tih ciljeva, koji se temelje na Master planu razvoja turizma Istre 2015.-2025., pokrenut je program Eco Domus, kojim se želi potaknuti diversifikacija i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma. 

- Eco Domus je nastavak aktivnosti vezanih uz diversifikaciju privatnog smještaja u Istarskoj županiji, koji je započet projektom Istra Bike&Bed, a nastavlja se ovim programom, s ciljem poticanja privatnih iznajmljivača da svoje sadržaje i usluge prilagode i nude gostima na odgovoran i održiv način. Održivi turizam je vrlo važan jer zadovoljava potrebe turista i domicilnog stanovništva, ne uzrokuje devastaciju okoliša već uvažava ekonomske, društvene, ekološke i kulturne vrijednosti određene destinacije, pojašnjava pročelnica za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković.

    U sklopu Eco Domus programa, kroz kriterije za uvrštenje i dobivanje markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz Informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, o uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr. 

Program Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani (isključivo ukoliko cijelim objektom u kojem se nalaze upravlja ista osoba) ukupnog kapaciteta najviše 30 ležajeva. Također, prilikom odabira objekata, prednost imaju iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada, koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje i iznajmljivanjem se bave najmanje 3 godine.

Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja su: društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode i energije i sortiranje i recikliranje otpada.

Za sada je u program Eco Domus uvršteno 44 objekata koji su zadovoljili najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija.
 

Galerija fotografija