Župan Radin: Turistički vodiči ambasadori su svake destinacije

Župan Radin: Turistički vodiči ambasadori su svake destinacije

Istarska županija pružila je podršku turističkim vodičima i njihovim primjedbama na račun Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pružanju usluga u turizmu, koji je trenutno u postupku e-Savjetovanja. U dopisu koji je obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin uputio ministrici turizma i sporta dr. sc. Nikolini Brnjac navodi se da je  Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske kao krovno strukovno udruženje, najkompetentnija za davanje prijedloga prilikom donošenja zakonske regulative vezane za turističke vodiče. Stoga, stručno mišljenje trebalo bi biti uvaženo od strane nadležnog Ministarstva.

„Turistički vodiči naličje su našeg turizma prema vani te istinski ambasadori svake destinacije. O njihovom znanju, vještini i ljubavi prema pojedinim destinacijama uvelike ovisi i doživljaj iste od strane naših gostiju. Upravo angažiranjem lokalnih vodiča kod turističkih obilazaka stvara se osjećaj autentičnosti, veće kvalitete usluge i zadovoljstva gostiju, a što je posebno važno na zaštićenim hrvatskim lokalitetima. Smatram da sami najbolje znaju kako zaštititi i unaprijediti struku čime se treba voditi prilikom donošenja Zakona, a čime se posredno štiti i hrvatski turizam, naša povijest i posebnosti svake županije“, ističe župan Radin u dopisu. 

Istarska županija u potpunosti podržava prijedloge Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske koji su upućeni Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske, a u prvom redu se odnose na definiranje obvezne razine obrazovanja turističkih vodiča, odnosno da turistički vodič ima završenu četverogodišnju srednju školu, da je regulirana razina poznavanja jezika, kao i polaganje stručnih ispita u 5 predloženih regija. Također, traži se i regulacija statusa državljana neeuropskih zemalja na način da se primjenjuje načelo reciprociteta zemalja u pristupu edukaciji.
            
„Iskreno se nadam da ćete o navedenim prijedlozima argumentirano raspravljati, te naposljetku donijeti izmjene i dopune Zakona koji će biti u interesu zaštite struke i digniteta vodiča u Hrvatskoj, ali i svega onoga za što se zajednički zalažemo u turizmu, a to su autentičnost, tradicija i kvaliteta ponude i usluge, s krajnjim ciljem razvoja Hrvatske kao vrhunske turističke destinacije“, zaključuje župan Radin.

„Kao gradonačelnik Grada Pule dajem punu podršku inicijativi Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske kojom traže izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu. Također, u potpunosti podržavam njihova nastojanja da zaštite svoju struku, svoja radna mjesta, kao i pravilnu interpretaciju naše prošlosti i kulturne baštine. U ovom trenutku neophodna je zaštita naših lokalnih vodiča koji stručno tumače bogatu povijest Pule i Istre kao najuspješnije turističke regije u Hrvatskoj. Nadamo se da će resorno Ministarstvo turizma dostavljene prijedloge razmotriti i usvojiti na dobrobit čitave Republike Hrvatske, kao prosperitetne turističke destinacije“, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić. 
    
Uz Istarsku županiju i Grad Pulu, jednoglasnu potporu turističkim vodičima pružili su i gradovi Rovinj, Poreč, Novigrad, Pazin, Labin, Buje, Buzet i Vodnjan, a sve su primjedbe i komentare na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pružanju usluga u turizmu, osim ministrici, dostavljeni i putem e-Savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.