Održana svečana prisega sudaca porotnika Općinskog suda u Pazinu

Održana svečana prisega sudaca porotnika Općinskog suda u Pazinu

U sjedištu Istarske županije, u Pazinu, danas je održana svečana prisega sudaca porotnika Općinskog suda u Pazinu. Svečanost je, u ime Skupštine Istarske županije, vodila potpredsjednica Tamara Brussich, a zbog epidemioloških mjera, prisega se održala u dva dijela.

Brussich je imenovane suce porotnike upoznala s odredbama Zakona o sudovima koje se odnose na suce porotnike. Dužnost sudova je da štite Ustavom i zakonom utvrđeni pravni poredak Republike Hrvatske, te da osiguraju jedinstvenu primjenu zakona, ravnopravnost i jednakost svih pred zakonom. Istaknula je da je dužnost sudaca porotnika časna, a imenuju se savjesni i odgovorni pojedinci, visoko cijenjeni u svojim sredinama.

Pročitala im je i pismo predsjednika Općinskog suda u Pazinu, mr. sc. Emanuela Radolovića, koji im je uputio čestitke i zaželio dobrodošlicu.

Od četrnaest imenovanih sudaca porotnika, svečanoj prisezi prisustvovalo je njih trinaest, koji su prisegnuli riječima:

"PRISEŽEM SVOJOM ČAŠĆU DA ĆU SE U OBNAŠANJU DUŽNOSTI SUCA POROTNIKA PRIDRŽAVATI USTAVA I ZAKONA REPUBLIKE HRVATSKE I DA ĆU DUŽNOST SUCA POROTNIKA OBNAŠATI SAVJESNO I NEPRISTRANO".

Nakon obavljene svečane prisege, suci porotnici će biti pozivani na sudske rasprave i ravnopravno sa sucima profesionalcima, participirati u donošenju sudskih presuda.
 

Galerija fotografija