Nacionalni dan hitne medicinske službe

Nacionalni dan hitne medicinske službe

Hrvatski sabor jednoglasnom je odlukom 2013. godine proglasio 30. travnja Nacionalnim danom hitne medicinske službe, čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti, te potaknuti građane da ispravnim postupcima pozivanja hitne medicinske službe doprinose boljem zdravstvenom ishodu unesrećene ili oboljele osobe.

U Istarskoj županiji Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije zbrinjava gotovo 45 000 pacijenata godišnje. 

Ni ovo preteško vrijeme pandemije, nije ugrozilo zbrinjavanje hitnih medicinskih stanja u Istarskoj Županiji. Prema svakom pacijentu se uvijek upućuje prvi raspoloživi tim hitne medicinske službe, koji je educiran i posjeduje svu potrebnu medicinsku opremu,  te odmah na mjestu događaja poduzima neophodne hitne medicinske postupke, a u cilju spašavanja života i boljeg ishoda liječenja.

Požrtvovnost, nesebičnost i predanost u radu, koju zaposlenici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije pružaju u svakodnevnom zbrinjavanju i spašavanju našega stanovništva je fascinantna.

Od prošle godine, uz sve svoje redovne hitne medicinske intervencije, zbrinjavanje pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, je postala svakodnevnica u radu. Nužnost različitih dodatnih mjera zaštite vrlo otežava rad već više od godinu dana. 

Dobrom organizacijom, unatoč vrlo otežanim uvjetima rada, svi pacijenti su i dalje sigurni i u dobrim rukama. Dapače, ova plemenita služba je tu kada treba pomoći drugima, te dodatno kada bi trebali imati slobodan dan, rade na COVID odjelu OB Pula, odnosno aktivno sudjeluju i provode cijepljenja na različitim mjestima diljem Istre, a sve kako bi svi mi što prije počeli živjeti „staro normalno“.

Građani Istarske županije pokazuju razumijevanje prema hitnoj medicinskoj službi i učestalo, prema uputama medicinskog dispečera, pružaju prvu pomoć do dolaska tima hitne medicinske službe.

Istarska županija, te većina gradova i općina, prepoznaju važnost i ulogu hitne medicinske službe i podupiru rad Zavoda, kako financijski, tako i različitim drugim podrškama kao npr. stambeni krediti po beneficiranim uvjetima, stambeno zbrinjavanje deficitarnog kadra, sufinanciranje nabavke ambulantnih vozila i medicinske opreme ili školovanja prvostupnika sestrinstva.

Dobri uvjeti rada, edukacija svih zaposlenih u Zavodu i mogućnosti stručnog usavršavanja, te organizacija stanovanja, samo su neke od prednosti rada u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Istarske županije, što je prepoznato i ključ je za privlačenje deficitarnog kadra iz cijele RH, a i šire.

Jedan od mjerljivih pokazatelja rezultata rada Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije je uspješnost oživljavanja, te je u 2020. godini kod čak 60 ljudi u Istarskoj županiji ponovno pokrenuto srce. 

Odvojite malo vremena i pogledajte dirljivu reportažu za koju je Dejan Martić, prvostupnik sestrinstva, ovom prigodom pripremio scenarij, režiju i montažu, te s kolegama, volonterski, uobličio prekrasnu priču  “DVA ŽIVOTA“.