Održano prvo predavanje stručnog usavršavanja za prevoditelje

Održano prvo predavanje stručnog usavršavanja za prevoditelje

Radna skupina Istarske županije za ujednačavanje terminologije na talijanskom jeziku, koju je osnovao Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije, organizirala je prvo predavanje stručnog usavršavanja za prevoditelje, a koje je održano danas, u Zajednici Talijana u Puli.

Predavanje pod naslovom “Pisanje velikog slova u suvremenom institucionalnom talijanskom jeziku između normiranja i oscilacije“ održao je prof. Stefano Ondelli, redovni profesor talijanske lingvistike na Odjelu za znanosti u području prava, jezika, usmenog i pismenog prevođenja Sveučilišta u Trstu. Osim članova Radne skupine, predavanju su prisustvovali i sudski tumači iz Istarske županije.

- Tema predavanja pokazala se posebno značajnom za prevoditelje, ali i za sva zanimanja koja zahtijevaju sastavljanje pisanih tekstova na talijanskom jeziku i to ne samo u institucionalnom kontekstu, nego i u području prava, uprave i javnog priopćavanja, izjavila je v.d. pročelnice nadležnog odjela Tea Batel.

U tekstovima koji su dostupni na talijanskom jeziku - danas pretežno online, ali i putem drugih medija - primjećuje se oscilacija u uporabi velikog slova, posebice kod pisanja naziva ustanova, funkcija, ureda i naslova publikacija.

Prevoditelji koji prevode s hrvatskog na talijanski jezik, svjesni strogog normiranja u pogledu pisanja velikog i malog slova u izvornom jeziku, moraju se sami snalaziti u suočavanju sa stvarnim poteškoćama oscilacije u uporabi velikog slova u ciljnom jeziku.

Na kraju predavanja prof. Ondelli odgovorio je na pitanja prevoditelja, ponudio praktične savjete i riješio najčešće nedoumice u vezi s pisanjem velikog slova u administrativnom stilu suvremenog talijanskog jezika.

- Radi se o prvom predavanju stručnog usavršavanja za prevoditelje koje je organizirano zahvaljujući suradnji s Odjelom za znanosti u području prava, jezika, usmenog i pismenog prevođenja Sveučilišta u Trstu. Predavanje je bilo besplatno za sve sudionike, a slična predavanja naš će Upravni odjel organizirati na godišnjoj osnovi, izjavila je Batel.

Galerija fotografija