Svečano otvoren 27. Sa(n)jam knjige u Istri

Svečano otvoren 27. Sa(n)jam knjige u Istri

Točno u podne, danas je po drugi put ove godine, u prostorima bivše Arena trikotaže, u Puli, otvoren Sa(n)jam knjige u Istri i to 27. po redu. Prilikom svečanosti otvaranja, prisutnima su se obratili ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija RH Nevena Tudor Perković, zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika i gradonačelnik Pule Filip Zoričić. Direktorica Sajma Magdalena Vodopija otpjevala je pjesmu "Brijunski tango", prema stihovima njezina oca Boška Obradovića i glazbi Bruna Krajcara, kao svojevrsni "dug" Dragi Orliću kome je ovaj Sajam posvećen. Sajam je prigodnim govorom otvorio osnivač i urednik kultne Biblioteke XX vek Ivan Čolović, a ovogodišnje je izdanje posvećeno Dragi Orliću, nezaboravnom prijatelju Sajma koji je ovdje predstavio brojne svoje knjige i vodio brojne programe. Tema Sajma je ljubav u najširem smislu.

Zamjenik župana Tulio Demetlika pozdravio je sve prisutne u ime istarskog župana Borisa Miletića i cijele Županije, te posebno u ime Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost na čelu s pročelnikom Vladimirom Torbicom. 

- Istra kao regija, a Pula kao njezin najveći grad, u nekim su širim okvirima, zapravo vrlo maleni. Istodobno po mnogočemu veliki, ponosno veliki. Kultura je na ovim prostorima velika, a njezin utjecaj od neprocjenjive važnosti. Kultura nas oplemenjuje i obogaćuje kao pojedince, ali i kao zajednicu, te širi naše spoznaje i otvara nove horizonte. U tom kontekstu valja promatrati i Sajam knjige u Istri, manifestaciju koja punih 27 godina održava prije svega, zahvaljujući velikom trudu, radu i upornosti cijelog tima, na čelu s direktoricom Magdalenom Vodopijom, naglasio je zamjenik Demetlika koji se potom osvrnuo i na samu temu ovogodišnjeg Sajma - ljubav. 

- Meni pada na pamet pjesma Olivera Dragojevića „Vjeruj u Ljubav“. U ovim teškim vremenima kad nam je onemogućeno da se rukujemo, zagrlimo ili poljubimo, onda je tema Sajma itekako pogođena jer nam je ljubav u ovome trenutku potrebna jer ljubav, kako kaže i sam Oliver, može promijeniti svijet. Povući ću paralelu i s osobom kojoj je Sajam posvećen, a to je naš dragi, veliki Drago Orlić, koji je svoju ljubav usmjerio prema radu u kulturi, kao novinar, pjesnik, pisac, satiričar i gastronomski meštar. Upravo kroz njegov čakavicu, kroz naš tradicionalni prepoznatljivi istarski identitet i autohtonost doprinosio je zaštiti naših vrijednosti, poručio je Demetlika. 

Sajam će biti otvoren do 28. studenog 2021. godine, a izloženo je više od 250 nakladnika i 30.000 naslova. 

Galerija fotografija