Niz novih kapitalnih investicija, projekata i programa krasi Proračun Istarske županije za 2022. godinu

Niz novih kapitalnih investicija, projekata i programa krasi Proračun Istarske županije za 2022. godinu

Jedna od točaka dnevnog reda sutrašnje 5. sjednice Skupštine Istarske županije je Prijedlog Proračuna za 2022. godinu i projekcije za 2023. i 2024. godinu, a kojeg je na današnjoj konferenciji za novinare predstavio istarski župan Boris Miletić, uz prisustvo svojih zamjenika Tulia Demetlike i Jessice Acquavita.

- Proračun za 2022. godinu krasi više značajki. U prvome redu njime nastavljamo velike kapitalne investicije, koje su započeli moji prethodnici, a sam ih s velikim zadovoljstvom nastavljam. S druge strane, očekuje nas niz novih kapitalnih investicija, projekata i programa - kojima želimo dati novi razvojni impuls područjima pod našom nadležnošću. Proračun je, dakle, svakako razvojno orijentiran, ali ono što je najbitnije, realan i stabilan, te u skladu s vremenima u kojima živimo. Planirajući ga vodili smo se dugoročnom vizijom kakvu Istru želimo, kao i boljitkom naših sugrađana, rekao je uvodno župan Miletić.

Prijedlog Proračuna Istarske županije za 2022. godinu iznosi 1.652.600.000,00 kuna, te objedinjuje planove 74 proračunskih korisnika (zdravstvene ustanove, domovi za starije osobe, škole, muzeji...) s planom koji provode upravna tijela Istarske županije. Od planiranog iznosa, dio koji se odnosi na upravna tijela Istarske županije iznosi 351.918.219,21 kuna ili 21 % ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na proračunske korisnike 1.300.681.780,79 kuna, odnosno 79 %.

Ukupne investicije u narednom trogodišnjem razdoblju iznose 389.700.000,00 kuna, od čega se za obrazovanje izdvaja 120.500.000,00 kuna, zdravstvo 54.200.000,00 kuna, za socijalnu skrb 38.200.000,00 kuna, a za EU projekte navodnjavanja u poljoprivredi 176.800.000,00 kuna. 

Govoreći o ciljevi za buduće razdoblje, župan je izdvojio njih nekoliko. Na području obrazovanja je tako cilj uvođene jednosmjenske nastave u školama čiji je osnivač Istarska županija, kao i uvođenje Građanskog odgoja u županijske osnovne i srednje škole. Procjenjuje se da će ukupna vrijednost svih investicija u obrazovanju iznositi oko 114 milijuna kuna, a financirat će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027., kreditnim sredstvima, sredstvima za decentralizirane funkcije i vlastitih sredstava Istarske županije. 

- U novom proračunu osigurali smo čak pola milijuna kuna za  Fond za sport iz kojeg će se financirati obrazovanje i stručno usavršavanje trenera mlađih kategorija iz svih sportova prisutnih u Istri. Uz sportsku infrastrukturu, u koju su proteklih deset godina, istarski gradovi uložili više od pola milijarde kuna javnog novca što nas čini liderima u Hrvatskoj, obrazovani trenerski kadar preduvjet je stručnog i pedagoškog bavljenja sportom za našu djecu i mlade u županiji, smatra župan Miletić.

Potom, želi se nastaviti s jačanjem zdravstvene zaštite za stanovnike Istarske županije i to završetkom OB Pula, otvaranjem novog dječjeg odjela Specijalne bolnice Martin Horvat, daljnjim financiranjem nadstandarda u Nastavnim zavodima za hitnu medicinsku pomoć i javno zdravstvo te osnaživanjem Istarskih domova zdravlja daljnjim ulaganjima u medicinske aparate i osoblje. U 2022. godini se nastavlja s povećanjem kapaciteta u domovima za starije. Trenutno se u Istri gradi ili dograđuje njih tri, u Buzetu, Pazinu i Labinu, a napokon su se stekli uvjeti i za dogradnju Doma Alfredo Štiglić u Puli. 

- Istarska županija je jedina u cijeloj Hrvatskoj koja trenutno gradi i dograđuje 3 doma, a u 2022. očekuje nas i početak dogradnje 4. - dugoočekivanog A. Štiglića. Ukupna vrijednost za spomenuta četiri doma iznosi čak 131 milijuna kuna!, naglasio je župan i nastavio:

- Cilj nam je i osnaživanje sustava navodnjavanja i uvođenje digitalne poljoprivrede, kao daljnji korak u jačanju istarske poljoprivrede. Regija najboljeg maslinovog na svijetu mora biti spremna za novi iskorak. Naravno, s modernizacijom poljoprivrede i dalje ćemo predano raditi na očuvanju i zaštiti naših autohtonih životinjskih pasmina.

U idućoj godini ići će se i u pokretanje donošenja novog Prostornog plana Istarske županije, kako bi se snažnije zaštitio životni prostor s jedne strane, a s druge omogućilo infrastrukturne preduvjete za gradnju postrojenja za obnovljive izvore energije. 

Na području gospodarstva planiran je program „Digitalna uprava“ putem kojeg će se izraditi podloga i krenuti u digitalizaciju javne uprave s ciljem podizanja efikasnosti, transparentnosti i minimiziranja troškova. Tu je i aktivnost „Digitalno gospodarstvo – potpore za digitalnu transformaciju poslovanja“, razvoj digitalne infrastrukture Istarske županije te poticanje i razvoj digitalnih vještina i kompetencija, te program „Zelena tranzicija Istarske županije“, kojem je cilj smanjenje stakleničkih plinova, povećanje energetske učinkovitosti i udjela obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji.

- Istarska županija će i u nadolazećem razdoblju biti usmjerenja na pripremu i kandidiranje EU projekata i to, u prvome redu, na one koji se odnose na obrazovnu infrastrukturu u cilju osiguravanja preduvjeta za uvođenje jednosmjenske nastave; energetsku obnovu i zaštitu okoliša; prometnu infrastrukturu; kao i poticanje inovacija i razvoja ICT sektora, poručio je župan Miletić. 

Zaključno je župan istaknuo da „nam predstoji još jedna zahtjevna godina, ali je siguran da ćemo, kao i do sada, uspješno realizirati sve što smo si zacrtali, uvijek vodeći se načelima transparentnosti, racionalnosti i odgovornosti poslovanja županijske uprave, kao i stabilnošću financija, a sve na dobrobit naših sugrađanki i sugrađana“. 
 

Galerija fotografija