Istarska županija uvodi pilot projekt jezičnih laboratorija talijanskog jezika za predškolarce

Istarska županija uvodi pilot projekt jezičnih laboratorija talijanskog jezika za predškolarce

Istarska županija je kroz Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine pokrenula pilot projekt uvođenja jezičnih laboratorija talijanskog jezika za predškolarce u hrvatskim vrtićima. 

U prvoj fazi projekt uključuje sedam skupina predškolaraca, u sedam dvojezičnih gradova, a provodit će se u ukupnom trajanju od 30 sati, po programu koji je verificiran od strane Ministarstva za znanost i obrazovanje Republike Hrvatske.

Projekt je trebao započeti prošle godine, ali se zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgodio tako da će do siječnja 2022. godine svi uključeni vrtići započeti s provedbom projekta.

„Iznimno mi je drago što su gradovi osnivači vrtića, kao i ravnateljice samih vrtića prepoznali važnost i značaj ovog projekta. Zajedničkom smo suradnjom pokrenuli rano učenje talijanskog jezika koji je u ovoj prvoj fazi krenuo sa sedam skupina. Cilj nam je u budućnosti projekt proširiti na sve predškolarce u svim gradskim vrtićima u Istri te da se isti kontinuirano provodi kao sastavni dio redovnog programa u samim dječjim vrtićima“, istaknula je v.d. pročelnice nadležnog Odjela Tea Batel.

Projekt financira Istarska županija, a za sve uključene predškolarce je besplatan te se provodi u sklopu redovnog programa dječjih vrtića. Gradski dječji vrtići koji su uključeni u ovu prvu fazu provedbe projekta su sljedeći: 

•    Dječji vrtić „Neven“ Rovinj - Rovigno
•    Dječji vrtić „Petar Pan“ Vodnjan - Dignano
•    Dječji vrtić Pula - Pola (područni objekt Veli Vrh)
•    Dječji vrtić Buje - Buie
•    Dječji vrtić i jaslice „Duga - Arcobaleno“ Umag - Umago
•    Dječji vrtić „Radost“ Poreč - Parenzo
•    Dječji vrtić „Tičići“ Novigrad - Cittanova

„Naš je cilj promovirati dvojezičnost i očuvati talijanski jezik u Istri te poticati djecu da već u ranoj dobi započnu s učenjem talijanskog jezika, da razviju senzibilitet za talijanski jezik te steknu nove vještine i znanja vezane za učenje talijanskog jezika. Krenuli i s edukacijom samih odgajateljica koje će provoditi rano učenje talijanskog jezika u svojim skupinama“,  zaključila je Batel zahvaljujući još jednom svim gradovima i vrtićima na kvalitetnoj suradnji.

Podsjetimo, provedba jezičnih laboratorija talijanskog jezika za predškolarce je jedna od aktivnosti usuglašena Sporazumom o suradnji Istarske županije s dvojezičnim gradovima i općinama u Istri, koji je potpisan u listopadu prošle godine s ciljem promicanja dvojezičnosti i očuvanja talijanskog jezika u Istarskoj županiji.