Održana 3. Koordinacija župana Miletića s istarskim gradonačelnicima

Održana 3. Koordinacija župana Miletića s istarskim gradonačelnicima

Na danas održanoj, 3. koordinaciji istarskog župana Borisa Miletića i gradonačelnika te gradonačelnice gradova u Istarskoj županiji bilo je govora o sufinanciranju dodatnih timova hitne medicinske pomoći te o sufinanciranju obnove odjela za dječju rehabilitaciju Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Martin Horvat Rovinj - Rovigno“. 

O projektu obnove odjela za dječju rehabilitaciju govorio je ravnatelj Bolnice Marinko Rade, koji je izvijestio prisutne da je njegova vrijednost, nakon reprojektiranja, iznosi 11 milijuna kuna. Idejno rješenje, kako je najavio, bit će gotovo do kraja godine/početka iduće, a u planu je obnova 2230 m2, a njegovim okončanjem Istra bi dobila jedan od boljih odjela za dječju rehabilitaciju u Hrvatskoj. Tim za ranu intervenciju je do sada obavio 830 rehabilitacijskih postupaka, a značajno je i da čak 623 obitelji nije moralo s djecom na pregled u Zagreb, već je tu zdravstvenu uslugu dobilo u Istri. Što se tiče zajedničkog sufinanciranja projekta, svi prisutni su iskazali namjeru za sudjelovanjem, te je dogovoreno potpisivanje pisma namjere, kao i definiranja točnih kriterija sufinanciranja pojedine jedinice lokalne samouprave.  

Ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Gordana Antić je predstavila rad zdravstvene ustanova na čijem je čelu, a kojoj je primarna misija spašavanje ljudskih života. Tom je prilikom zahvalila Županiji i gradovima na dosadašnjoj pomoći, bilo da je riječ o obnovi voznog parka, nabavci ostale opreme ili stambenom zbrinjavanju liječničkog kadra. Međutim, kako je istaknula ravnateljica postoji nužnost proširenja mreže hitne pomoći u Istri, a veliki pritisak na rad hitne službe prisutna je posebno u ljetnim mjesecima, kada na Poluotoku boravi veliki broj turista. 

Na samome početku koordinacije, načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanovića osvrnuli su se na epidemiološku situaciju u Istarskoj županiji, za koju smatraju da nije dobra jer su brojke novozaraženih na dnevnoj razini i dalje velike. Iako je situacija ozbiljna i zahtjevna, ona je pod kontrolom i žarišta nema, a najveća incidencija bilježi se na području Puljštine, potom Rovinjštine, a zadnjih dana i Bujštine. Još jednom su apelirali na građane da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, posebice u ovo blagdansko razdoblje. 

Galerija fotografija