Položen kamen temeljac za izgradnju poduzetničkog centra COWORKING PULA

Položen kamen temeljac za izgradnju poduzetničkog centra COWORKING PULA

Na lokaciji budućeg Coworking centra, na uglu Marulićeve ulice i ulice Kačića Miošića, u Puli, danas je položen kamen temelja, a prisutnima su se obratili direktor Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o. Boris Sabatti, u funkciji nositelja projekta, te istarski župan Boris Mieltić i gradonačelnik Pule Filip Zoričić. 

Direktor Istarske razvojne agencije Sabatti, pojasnio je kako se s radovima  započelo krajem travnja 2022. godine te je do sada uklonjena stara građevina, a sada traju pripreme za nove temelje. Radovi se odvijaju sukladno predviđenom terminskom planu, a završetak gradnje  i otvaranje Centra planira se za ljeto iduće godine. Podsjetio je pritom kako je sama priprema projekta COWORKING PULA, koji se provodi u sklopu ITU mehanizma za urbano područje Pula, uključivala u počecima i pregovore s nacionalnim tijelima nadležnima za regionalni razvoj i upravljanje državnom imovinom. Vlada RH je u rujnu 2018. godine prepoznala značaj projekta i temeljem ideje osmišljene na inicijativu IDA-e darovala Gradu Puli napuštenu zgradu Mehanike, na čijem će mjestu  niknuti moderan poduzetnički centar na četiri etaže površine 1.514 m2. 

Osim klasičnim malim i srednjim poduzetnicima, centar će biti na usluzi i digitalnim nomadima, dionicima u brzorastućoj kreativnoj industriji te svim ostalim zainteresiranim poduzetnicima kojima kreiranje jednog novog vida poduzetničke zajednice znači i priliku za širenje i rast poslovanja.  

„Coworking Pula će korisnicima nuditi brojne inovativne sadržaje te će biti odlična prilika za jačanje istarske poduzetničke scene, kao i za pozicioniranje na nacionalnoj i međunarodnoj razini“, rekao je Sabatti.

Župan Boris Miletić osvrnuo se na staru zgradu Mehanike koja je godinama stajala na ovome mjestu i bila ruglom, a sada će se to konačno promijeniti. 

„Ovaj projekt ima barem tri dimenzije. Prva je ljepota arhitektonskog rješenja budućeg Centra, a druga je onaj koji se odnosi na poduzetništvo. Svi mi koji smo imali prilike vidjeti neke druge Coworking prostore znamo što to znači za poduzetnike. Takvi su centri mjesto interakcije, okupljanja, razmjene mišljenja, a moguće je iznajmiti ured na sat, tri, pet, dan ili mjesec dana. I treća dimenzija, koju je bitno istaknuti, je benefit članstva Hrvatske u EU, jer su značajna financijska sredstva za ovaj projekt osigurana iz ITU Mehanizma“, poručio je župan Miletić zaželjevši izvođačima radova sretno.

Gradonačelnik Zoričić, naglasio je prigodno kako je svaki početak radova velika svečanost, jer očekujemo da donese nešto novo u grad. 

„Izgradnja ove zgrade donosi ne samo ljepši prostor i moderno zdanje, nego i novi identitet grada.  Ovo će biti mjesto susreta i poduzetništva, mjesto koje će okupljati i razvijati.  Sretan sam što danas polažemo kamen temeljac i radujem se početku rada Coworking centra", rekao je pulski gradonačelnik.

Ukupna vrijednost projekta COWORKING PULA, KK.03.1.2.19.0001 je 27.421.220,73 kn, pri čemu 18.393.377,13 kn bespovratno sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 6.728.832,19 kn Grad Pula te 2.299.011,44 kn Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem Fonda za sufinanciranje sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.


 

Galerija fotografija