Istarska županija kao prva županija u Hrvatskoj kreće s programom Građanskog odgoja i obrazovanja

Istarska županija kao prva županija u Hrvatskoj kreće s programom Građanskog odgoja i obrazovanja

Osim brojnih kapitalnih investicija provedenih tijekom ljetnih praznika u županijskim školama, od ove jeseni očekuje se i dodatna novina. Naime, Istarska županija, kao prva županija u Hrvatskoj, uvodi program Građanskog odgoja i obrazovanja u svih 25 osnovnih škola čiji je osnivač, čime stvara značajan iskorak u pogledu modernizacije obrazovnog sustava u Istri. 

„U ovogodišnjem proračunu izdvojili smo čak pola milijuna kuna za jačanje programa Građanskog odgoja i obrazovanja jer želimo našoj djeci omogućiti da postanu odgovorni i aktivni članovi suvremenog društva, sposobni djelovati za opće dobro te donositi informirane i promišljene odluke. Želimo da razvijaju socijalne i građanske kompetencije, kao i znanja i vještine korisne u svakodnevnom životu“, smatra istarski župan Boris Miletić.  

Podsjetimo, na inicijativu Istarske županije, GOO je uveden još 2018. godine, kao izvannastavna aktivnost u deset osnovnih škola u Istri. Interes za uvođenje GOO iskazali su tada gradovi Pula, Rovinj, Poreč, Pazin, Umag za škole čiji su osnivači, te 16 osnovnih škola čiji je osnivač Istarska županija. Na temelju iskaza interesa i motivacijskog pisma, odabrano je 5 škola čiji je osnivač Istarska županija, odnosno OŠ Barban, OŠ Krnica, OŠ Potpićan, OŠ Vodnjan i OŠ Žminj, te 5 škola čiji su osnivači spomenuti gradovi. Temelj za Građanski odgoj i obrazovanje uspostavljen je u suradnji s Gradom Rijekom i civilnim društvom, te  je potom oplemenjen i prilagođen našim lokalnim specifičnostima.

Tijekom lipnja i kolovoza provedena je tako edukacija na temu Građanskog odgoja i obrazovanja, u OŠ Vodnjan, za učiteljice i učitelje 25 županijskih osnovnih škola. Edukaciju je završilo po dvoje učitelja iz svake škole, odnosno sveukupno njih 50, a trajala je 10 dana, u dva ciklusa. 

Edukaciju su provodile predavačice sa Sveučilišta J. Dobrile u Puli izv. prof. dr. sc. Marina Diković, pedagoginja i doc. dr. sc. Marlena Plavšić, psihologinja. 

„Cijela nastava bila je provedena radionički jer smo htjele da sve što radimo bude odmah primjenjivo za rad s djecom i mladima. Učiteljice i učitelji bili su sami u poziciji, kao što će biti njihovi učenici i učenice, a to je da su cijelo vrijeme aktivni, da dijele svoja iskustva i mišljenja, da sami otkrivaju i stvaraju. Takav interaktivni i iskustveni pristup vrlo je motivirajući i za one koji sudjeluju i za one koji provode aktivnosti, a to su, između ostalog, psihološki procesi i inovativni didaktičko-metodički pristupi u osnovi Građanskog odgoja i obrazovanja. Nama je bilo jako lijepo raditi s grupom“, kazale su predavačice. 

Spomenimo i da su tijekom edukacije obrađene teme: održivi razvoj, identitet(i), ljudska prava, potrebe i odgovornosti, diskriminacija i ravnopravnost, sudjelovanje u odlučivanju, međuljudski odnosi, volontiranje, potrošačko društvo, te medijska pismenost. Edukacija je bila na hrvatskom jeziku, ali će svi materijali za rad, dakle priručnici i radne bilježnice biti dvojezične, kao i u prvih 5 škola s kojima je prije par godina započeto uvođenje GOO.

S početkom nove školske godine 2022./2023.,  škole će upoznati roditelje/staratelje s mogućnošću da učenici pohađaju izvannastavnu aktivnost Građanskog odgoja i obrazovanja, a po iskazanom interesu, početkom listopada organizirat će se početak nastave. Svi potrebni materijali, odnosno dvojezični priručnici i radne bilježnice, koje će koristiti učitelji i učenici spremni su za tiskanje. U planu su i ponovni susreti učiteljica i učitelja s edukatoricama kroz školsku godinu radi razmjena iskustva u provedbi Građanskog odgoja i obrazovanja.