Ove godine u Istri ubijene 3 žene, sve tri od strane bliskih osoba - tražimo strože kazne za obiteljske zlostavljače

Ove godine u Istri ubijene 3 žene, sve tri od strane bliskih osoba - tražimo strože kazne za obiteljske zlostavljače

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije na svojoj je tematskoj sjednici povodom 22. rujna - Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama istaknulo da još jednom poziva sve odgovorne u državi na snažnije djelovanje kako bi se ovaj društveni problem riješio. Nažalost, crne brojke su u porastu: u samo 9 mjeseci u Istri su ubijene 3 žene, a sve tri usmrtile su bliske osobe. Stoga, Povjerenstvo traži od odgovornih žurno djelovanje i uvođenje maksimalnih zatvorskih kazni za počinitelje obiteljskog nasilja i pozdravlja svaku najavu pooštravanja kazni za obiteljske nasilnike. 

„Sustav zaštite žrtava obiteljskog nasilja u Hrvatskoj je nažalost još uvijek nedostatan, što potvrđuju i strašne brojke ubijenih žena, brojke koje su ove godine eskalirale. I službene statistike bilježe porast kaznenih dijela i prekršaja nasilja u obitelji za oko 30 % u kojima su žrtve bile žene tijekom 2021. i prvih 8 mjeseci 2022. godine. I u ovoj prilici naglašavamo da je obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama društveni problem, a ne privatna stvar žrtve i nasilnika te da smo kao društvo obavezni snažnije reagirati, ističe predsjednica Povjerenstva Sandra Ćakić Kuhar. 

Nažalost, podaci Policijske uprave istarske potvrđuju porast obiteljskog nasilja. U posljednjih 25 godina, odnosno od 1997. do 2021. godine na području Policijske uprave istarske ubijeno je 26 žena, a njih 20 usmrtile su bliske osobe. Analizom slučajeva ubojstava žena, utvrđeno je kako su najveći broj žena usmrtili njihovi bračni ili izvanbračni partneri. Tijekom 2020. godine Policijska uprava istarska evidentirala je 93 kaznena djela nasilja u obitelji, tijekom 2021. godine 145 kaznenih djela, dok je tijekom ove godine do kraja kolovoza evidentirano 117 kaznenih djela nasilja u obitelji u kojima su žrtve bile žene, a počinitelji muškarci. 
Koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul potvrdila je kako bilježe povećan broj intervencija, a njihova iskustva govore kako ovaj velik broj kaznenih djela ne prati izricanje odgovarajućih sudskih kazni.

Direktiva Europskog Parlamenta i Vijeća 2022/0066 iz ožujka ove godine iznosi procjene da nasilje nad ženama i nasilje u obitelji pogađa svaku treću ženu u EU, dok je svaka druga žena doživjela spolno uznemiravanje. Prema ovom dokumentu, svaka druga mlada žena doživjela je spolno uznemiravanje na internetu. Ovi podaci itekako pozivaju na djelovanje kako bi se iskorijenili svi oblici rodno uvjetovanog nasilja, a primjena mehanizama iz navedene Direktive pokazuje smjer u kojem kako društvo trebamo ići, zaključeno je na današnjoj sjednici Povjerenstva.
 

Galerija fotografija