Župan Miletić obišao onečišćene dijelove Ližnjana

Župan Miletić obišao onečišćene dijelove Ližnjana

Istarski župan Boris Miletić danas je obišao općinu Ližnjan, točnije uvalu Kuje i plažu Bura, koje su prošlog tjedan onečišćene velikim količinama mazuta te se susreo s načelnikom županijskog Stožera civilne zaštite Dinom Kozlevcem, kapetanicom Lučke kapetanije Pula Dolores Brenko, načelnikom Ližnjana Markom Ravnićem i ostalim službama na terenu. Naime, danas su se u veliku akciju mehaničkog čišćenja priobalja odazvala i komunalna društva istarskih gradova i općina. 

Župan je ustvrdio da je riječ o elementarnoj katastrofi, ali da su se službe od prvog dana dobro organizirale pa u čišćenju mora i obale sudjeluje županijski SCZ, Općina Ližnjan, Lučka kapetanija Pula, županijske službe i Javna ustanova Natura Histrica, a sve uz stručno vodstvo poduzeća Dezinfekcija d.o.o. iz Rijeke, koje ima ovlasti za čišćenje.

„Danas je došlo pedesetak ljudi iz naših općina i gradova, dakle djelatnici komunalnih službi kako bi pripomogli ovom čišćenju. Vidimo da je to težak, naporan posao i da, nažalost, ide jako sporo, što dodatno otežavaju i niže temperature praćene vjetrom. Radi se o velikim količinama mazuta i sve skupa će sigurno potrajati. Očekujemo stručne nalaze nadležnih službi koje istražuju uzorke jer treba utvrditi uzrok onečišćenja, odnosno od kuda je ono došlo. Želim se zahvaliti svima koji su se odazvali čišćenju i time pokazali solidarnost na djelu“, izjavio je župan dodajući kako očekuju podršku nadležnog Ministarstva i državnih službi. 

„Imali smo sličan slučaj u raškom zaljevu kad je brod Fidelity ispustio mazut, odnosno naftu. Proceduru treba odraditi stručno kako bi se utvrdilo tko je krivac jer troškove čišćenja, koji nisu mali, treba snositi onaj tko je kriv za incident. Bitno je očuvati našu prirodu i naše priobalje i možda poučeni ovim primjerom, nadležnim službama dati naputak 
da se postrože mjere zaštite jer svi skupa znamo koliko je nama građanima važno more, ali i našim gostima i samoj atraktivnosti destinacije“, zaključio je župan. 

Galerija fotografija