Održani radni sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske

Održani radni sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas boravi u službenom posjetu Istarskoj županiji, u sklopu kojeg je održan i radni sastanak s istarskim županom Borisom Miletićem, a govora je bilo o nekoliko aktualnih i za Županiju tema od velikog značaja: zelenoj tranziciji i energetskoj održivosti Istarske županije; ekološkom onečišćenju ližnjanske obale; izgradnji objekata hitne medicinske pomoći u sedam istarskih gradova i suradnji s Općom bolnicom Izola; izgradnji ribarske luke Zonka u Štinjanu i sanaciji pulskog lukobrana, te problematici upravljanja državnom imovinom na području gradova i općina Istarske županije.

Što se tiče zelene tranzicije i energetske održivosti, istaknuto je da Istarska županija, u suradnji s Energy Platform Living Lab pri FER-u, razvija projekt u svrhu održivog energetskog razvoja županije, a planira se, između ostalog, izgradnja nekoliko energetskih postrojenja obnovljivih izvora energije, odnosno solarne energije. S obzirom na energetsku krizu, drastičan rast cijena energenata, ali i klimatskih promjena, predstavnici Istarske županije od Vlade RH zatražili su podršku za projekt. Kako je najavljeno, intencija je podnijeti zahtjev za proglašenjem navedenog projekta strateškim projektima RH, u trenutku kada isti dosegne potreban stupanj realizacije. Po ovoj točci, održana je i prezentacija „Održivi energetski razvoj Istarske županije - Okvir investicijskog programa održivog razvoja“, u kojoj je predstavljeno trenutno stanje istarskog elektroenergetskog sustava, kao i smjernice za implementaciju održivog razvoja, te koji su sljedeći  koraci i očekivani rezultati. Zaključeno je da je ključ pravca razvoja u lokalnoj proizvedenoj, održivoj, pouzdanoj i pristupačnoj energiji u kombinaciji s postavkama uštede energije i e-mobilnosti, za što je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković pružio punu podršku.

Župan Miletić se osvrnuo i na ekološko onečišćenje koje je u studenom prošle godine zadesila Ližnjan, a sanacija je još uvijek u tijeku, te se i intenzivira u narednom razdoblju kako bi se saniralo što veće područje do početka ljetne sezone. Do sada je sve troškove čišćenja snosila isključivo Istarska županija, a u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske  razmatraju se mogućnosti vezano uz daljnji način plaćanja i namirivanja troškova. Župan je još jednom poručio da očekuje da sve troškove u konačnici podmiriti onečišćivač.

„Zadovoljan sam sa radnim sastankom na kojem smo kroz konkretne teme raspravljali o energentskoj održivosti Istarske županije i zelenoj tranziciji EU i intenciji napuštanja fosilnih goriva, gdje nam je želja izgraditi sustav solarnih elektrana, baterijskog sustava kako bi osigurali našim građanima, ali i brojnim posjetiteljima koji nam dolaze, stabilnu i održivu energetsku mrežu koja će biti punjena iz obnovljenih izvora energija. Također, važna je tema koja nas jako tišti, ona ekološkog onečišćenja morske obale u Ližnjanu gdje smo proveli službena uzorkovanja koja govore da je sastav mazuta identičan onome iz Kostrene, odnosno HEP-ove elektrane. Zaključak sastanka s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske je da se iz državne pričuve pokriju troškovi onečišćenja, a da to u konačnici državi podmiri onečišćivač. Istarska županije je do sada iz vlastitih sredstava utrošila više od 300 000 eura kako bi se pravovremeno pokrenulo čišćenje morske obale. U sustavu zdravstva pričali smo o projektu izgradnje posebnih objekata za hitnu medicinu na području 7 gradova u našoj županiji koji su već pripremili zemljišta, a taj bi se projekt financirao iz europskih fondova i bio bi jedinstveni sustav na području republike Hrvatske. Govorili smo i o  suradnji s bolnicom u Izoli kako bi poboljšali i ubrzali medicinske usluge, ali i o nužnosti da trošak kao i ostatku Republike Hrvatske snosi HZZO za što smo također dobili podršku. Isto tako, informirao sam predsjednika Vlade Republike Hrvatske o projektima naše županijske lučke uprave Pula; jedna se odnosi na izgradnju ribarske lučice Zonka, a druga na sanaciju pulskog lukobrana. Na kraju, kao župan na terenu često se susrećem s problemima koje tište naše gradonačelnike i načelnike, gdje je svima vrlo važna tematika rješavanja problema upravljanja državnom imovinom, a  gdje često nekoliko kvadratnih metara ili pravo služnosti koči projekte od javnog interesa. Intencija Vlade Republike Hrvatske je, kako su nas informirali, da se i ta funkcija decentralizira kako bi se ti problemi brže i bolje rješavali.  “, izjavio je župan Boris Miletić nakon sastanka.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković zahvalio se županu Borisu Miletiću i njegovim suradnicima na konkretnim prijedlozima za koje je pružio svoju podršku i na dosadašnjem partnerskom odnosu i dobroj međusobnoj suradnji.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković; ministrica poljoprivrede Marija Vučković; zamjenik župana Tulio Demetlika, zamjenica župana Jessica Acquavita, predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar; pročelnik Kabineta župana Istarske županije Ivan Glušac; pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije Mirko Radolović i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić

Galerija fotografija