Potpisan Sporazum s ciljem očuvanja Paluda - jedinog ornitološkog rezervata u Istri

Potpisan Sporazum s ciljem očuvanja Paluda - jedinog ornitološkog rezervata u Istri

Županijska Javna ustanova Natura Histrica provodi EU projekt „CREW - Koordinirano upravljanje močvarnim područjima u prekograničnom dijelu Hrvatske i Italije“, u sklopu kojeg je danas potpisan Sporazum za močvarno područje Palud - Palù. Radi se o prvom sporazumu te vrste u Istri, koji je rezultat rada na radionicama s različitim dionicima prisutnima u prostoru. Nakon identifikacije problema i prijetnji, pristupilo se izradi akcijskog plana koji obuhvaća aktivnosti koje su zajedničkim snagama osmislili dionici u prostoru. U sljedećih 5 godina zajednički će se raditi na 17 aktivnosti koje će doprinijeti da Palud ostane „raznolikost uz malom“.

Sporazum za močvarna područja je alat čije usvajanje nije obvezno, ali njime se zajednički uspostavljaju obveze, u okviru uključivog i participativnog procesa. Sporazumom se omogućava prepoznavanje potreba i zahtjeva svih korisnika, ali i razmjena informacija, znanja i iskustva te međusobno umrežavanje.

Prema riječima ravnateljice JU Natura Histrica Silvije Buttignoni potpisivanjem Sporazuma došlo se na sam kraj projekta CREW, u kojem sudjeluje osam partnera iz Hrvatske i Italije. 

- Projekt je bio zamišljen kao alat kojim bi poboljšali stanje u prostoru i kao baza za budući plan upravljanja područjem. Cilj projekta nije samo zaštiti već po mogućnosti povećati postotak bioraznolikosti vlažnih staništa u Hrvatskoj i Italiji, kao i prekogranično praćenje područja budući da ptice ne prepoznaju granice, rekla je ravnateljica.  

Jedan od potpisnika je Grad Rovinj, a gradonačelnik Marko Paliaga, tom je prigodom, rekao da se već više od desetljeća u suradnji s Naurom Histricom trude valorizirati i očuvati sve blagodati ovog izuzetno vrijednog područja. 

- Posljednjih nekoliko godina diljem svijeta raste osviještenost o važnosti ovakvih staništa i drago mi je da Istarska županija i Grad Rovinj slijede isti pravac nekih od najnaprednijih zemalja po tom pitanju. U Rovinju smo, također, prepoznali neke od ključnih funkcija kojima vlažna staništa doprinose kvaliteti okoliša i štite okolna središta od poplava. Naime, možda je javnosti manje poznato to da močvare zadržavaju oborinsku vodu i postupno je ispuštaju smanjujući štetu od poplave te poboljšavajući kvalitetu vode filtriranjem. Nažalost, na vlastitoj koži smo osjetili koliko štete obilne kiše mogu učiniti poljoprivredi i urbanim naseljima, rekao je rovinjski gradonačelnik. 

Istarski župan Boris Miletić kazao je, pak, kako je Istra raj na zemlji, a zaštićena područja poput Paluda njegov su poseban dio, a u današnje vrijeme na nama je velika odgovornost 
očuvati ih. 

- Svaki projekt koji ide u cilju zaštite ovakvih područja je jedno čisto, dugoročno ulaganje u budućnost, do čega ne bi došlo da čovjek svojim aktivnostima nije ugrozio kako prirodu, tako i biljna i životinjska staništa. Čovjek je prouzročio velike klimatske promjene i nažalost tek kada stradaju ne samo imovina, već i ljudski životi, svijest proradi i počinje se razmišljati kako treba na drukčiji način postupati s našom planetom Zemljom“, rekao je župan Miletić dodajući da je Natura Histrica osnovana od strane Istarske županije upravo u cilju očuvanja našeg prostora.  

Projekt se odvija u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska, a ukupna vrijednost mu je 1.836.947,50 EUR, od čega je 201.677,50 EUR namijenjeno za aktivnosti JU Natura Histrica. 

Za područje Istarske županije, aktivnosti se odvijaju u Posebnom ornitološkom rezervatu Palud - Palù, u blizini Rovinja. Nalazi se u neposrednoj blizini morske obale i obuhvaća močvaru, bujnu vegetaciju i bočatu vodu na kojoj se okuplja 220 ptičjih vrsta. Tu se nalaze uređene staze i vidikovac na kojem se mogu promatrati ptice. Posebni ornitološki rezervat Palud jedini je ornitološki rezervat u Istarskoj županiji, proglašen prije 20 godina, 2001. godine.

Uz Istarsku županiju, JU Natura Histrica i Grad Rovinj, Sporazum su potpisali i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Arheološki muzej Istre, Turistička zajednica Grada Rovinja, Turistička zajednica općine Bale, Turistička zajednica općine Kanfanar, Muzej Grada Rovinja, Lovačko društvo Rovinj, Udruga BIOM, te pojedinačni potpisnici Ernesto Tiani, Margerita Bodi, Olja Fazlović, Ingrid Hrga i Louie Thomas Taylor. 

Galerija fotografija