RUŠNJAK: Obilježena 78. obljetnica odlaska dragovoljaca, rodoljuba i antifašista u partizane

RUŠNJAK: Obilježena 78. obljetnica odlaska dragovoljaca, rodoljuba i antifašista u partizane

Polaganjem vijenaca i minutom šutnje za sve poginule borce u Narodnooslobodilačkom ratu, naročito s tog dijela Istre, ali i poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, te kratkim govorima na Rušnjaku danas je obilježena 78. godišnjica prvog većeg organiziranog odlaska partizana iz ovog djela Istre u narodnooslobodilačku borbu pod vodstvom narodnog heroja Joakima Rakovca.

Te 1943. godine prva veća grupa dragovoljaca, njih 69 iz Rakovci, Jurcani, Štifanići, Seline, Krunčići, Medaki, Rovinjskog Sela, Rapavela, Katuna, Baderne, Majkusi, Šušnjići, Smolici i drugih zaselaka krenulo je u rat u Liku i Gorski kotar, u borbu za oslobođenje od fašizma i pripojenje matici zemlji prije kapitulacije fašističke Italije. Tijekom cijelog NOB-a, Rušnjak je bio slobodarsko sastajalište partizana, veza aktivista, mjesto s kojeg su nas vodili i doveli putevi slobode.

Predsjednik porečke udruge antifašističkih boraca i antifašista Arduino Matošević rekao je kako Rušnjak za Poreč predstavlja simbol antifašizma i stoljetne borbe Istrijana za pripojenje matici zemlji.

- Njih 69 je ustalo da istrijanskem čoviku donesu slobodu i bolji život, da bude gospodar na svojoj zemlji i da si more prontati šugo od kokoše kad će on, a ne kad mu ki dozvoli, rekao je Matošević, podsjetivši da je u 17 tisuća Istrijana položilo svoj život u borbi za slobodu te da je danas glavni zadatak prenijeti mlađim generacijama ono što se dešavalo tih godina. Ponosni smo, dodao je, i na naše borce u Domovinskom ratu, koji su branili našu Hrvatsku u granicama za koje su se prije njih borili naši borci iz Narodnooslobodilačkom ratu.

Predsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije Branko Oplanić podsjetio je kako se ovdje radilo o mladim ljudima, koji su krenuli u drugu državu boriti se protiv fašizma i za priključenje Istre matici zemlji.

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić napomenuo je kako mu je žao da ni ove godine, zbog mjera, ne može biti tradicionalnog susreta građana na Rušnjaku i programa.

- Tradicija Rušnjaka je velika, i on nije samo povijest, vrijednosti koje su tada postojale među tim mladim ljudima, upisane su u naše, istarske vrijednosti. Mi njih živimo svaki dan i ponosimo se time, jer je mali čovik u ključnom trenutku naše povijesti odabrao biti na pravoj strani, rekao je Peršurić.

Istarski župan Boris Miletić podsjetio je na nedavna devastiranja Titova parka u Puli, kao i crkvice u Rapavelu.

- Zato itekako treba biti uporan, obilježavati godišnjice, kao što smo nedavno obilježili Labinsku republiku ili Proštinsku bunu, Plovaniju, sad i Rušnjak, obilježavati pobjedu nad fašizmom, jer se nemamo čega sramiti. Već trideset godina predlažemo u Saboru da se kaže jasno ne svim oblicima fašizma, da se kaže što je bilo loše, kao i što je bilo dobro, rekao je župan Miletić.

Uz govornike, obilježavanju su se pridružili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Poreča-Parenzo Zoran Rabar i potpredsjednica Nensi Beato Baturić, članovi Udruge antifašista i antifašističkih boraca te udruge Josip Broz Tito Poreštine i Rovinjštine, kao i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč, te drugi gosti.

Galerija fotografija