Istra i Primorsko-goranska županija dvije lokomotive razvoja Hrvatske, koje brinu o svakom čovjeku i svakom metru svoga zavičaja

Istra i Primorsko-goranska županija dvije lokomotive razvoja Hrvatske, koje brinu o svakom čovjeku i svakom metru svoga zavičaja

Predvođena županom Borisom Miletićem delegacija Istarske županije danas je u službenom posjetu Primorsko-goranskoj županiji tijekom kojeg će posjetiti Stalni postav prirodnoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a u Staroj Sušici i Centar za posjetitelje “Velike zvijeri” te Dvorac Nova Kraljevica.

Nakon radnog sastanka u Brodu na Kupi, župan Miletić zahvalio se županu Komadini na pozivu. „Otvoreno ću reći da su Istarska i Primorsko-goranska županija lokomotive razvoja Hrvatske, koje podjednako brinu o svakom čovjeku i svakom metru svog zavičaja. Svi skupa smo svjesni klimatskih promjena, dakle ako želimo biti održivi moramo razmišljati o zelenoj tranziciji: kako koristiti mogućnost vjetra, a posebno solara kod nas u Istri. Kako bi bili energetski samodostatni treba nam negdje oko 400 megawata struje kako bi napustili fosilne izvore energije. S druge strane u turizmu, definitivno smo dvije najveće regije u Hrvatskoj, gdje nosimo gotovo 50% hrvatskog turizma. Kada govorimo o održivosti turizma, kapacitet i kvantiteta je zadovoljena, no moramo raditi na kvaliteti, a da bi bila kvaliteta moramo pričati o izvornosti. Pred nama je lijepi primjer kako se može i u ruralnom dijelu Primorsko-goranske županije, odnosno u Brodu na Kupi, koji ima 10 tisuća posjetitelja godišnje, imati jednu priču za mlade, ali i koja nije ovisna o moru, već je usmjerena na cjelogodišnji turizam”, istaknuo je istarski župan.

Župan Miletić je pojasnio kako su današnje teme zajedništvo dviju županija po pitanju Lučke uprava Rijeka i Luke Bršica, dakle transport kako roba tako i drugih proizvoda. Tema je i bolja povezanost željeznicom u Istri.

Župan Komadina poručio je kako mu je čast i zadovoljstvo ugostiti kolege iz Istre u prekrasnom Gorskom kotaru i cijeloj Primorsko-goranskoj županiji.

„Naše dvije županije su turističke najrazvijenije u Hrvatskoj s naglaskom na održivi razvoj i ono što nam sada slijedi je čisto i zeleno, odnosno pokušati biti energetski samodostatni, a pogotovo u ovim kriznim vremenima. Planirati u prostornim planovima što više energije solara i vjetra gdje se to može. Razvoj transporta, Riječke luke, revitalizaciji željeznica u Istri tako da i ona doprinosi zelenoj priči. I tu iskustva Istre u turizmu, ugostiteljstvu, gastronomiji pomažu te je ovo pokušaj da se međusobno udružimo i da napravimo jedan happening Istre i Kvarnera kao Melodije Istre i Kvarnera.“ - kazao je župan Komadina, istaknuvši i kako prije svega moraju poraditi na svojim prostornim planovima i pokrenuti adekvatne izmjene kako bi se dogodila zelena tranzicija. 

Osim dvojice župana, posjetu su prisustvovali zamjenici župana Istarske županije Tulio Demetilka i Jessica Acquavita, zamjenici župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut i Petar Mamula, te pročelnik Kabineta župana Istarske županije Ivan Glušac i pročelnici Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, Ljudevit Krpan, Mladen Brajan i predstojnica Kabineta župana Primorsko-goranske županije Ermina Duraj.

Galerija fotografija