Istarska županija prepoznaje važnost zaštite i očuvanja mentalnog zdravlja

Istarska županija prepoznaje važnost zaštite i očuvanja mentalnog zdravlja

Brojni su programi i aktivnosti koje Istarska županija sufinancira s ciljem unapređenja zdravstvene usluge na području Istre, pa tako i one koje provodi županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije. Među njima su i aktivnosti „Zaštita i očuvanje mentalnog zdravlja“, za što se iz županijskog proračuna izdvaja 21.235,65 eura, a ugovor su nedavno potpisali istarski župan Boris Miletić i ravnatelj Zavoda dr. Aleksandar Stojanović, uz prisustvo resorne pročelnice za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordane Antić. 

Prema riječima župana Miletića, navedene aktivnosti u skladu su s Planom za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije od 2021. - 2024. godine i prioritetom Zaštita mentalnog zdravlja djece i adolescenata i zdravstvenih djelatnika u pandemijsko i postpandemijsko vrijeme.

„Očuvanje zdravlja je temeljni preduvjet za kvalitetan život te je jedan od najvažnijih prioriteta Istarske županije. Vrlo je važno prenositi činjenicu kako je mentalno zdravlje jednako važno kao i fizičko zdravlje, a ulaganje u mentalno zdravlje može pomoći u sprječavanju i liječenju različitih problema kao što su depresija, tjeskoba i stres“, istaknuo je župan. 

„Već duži niz godina bilježimo trend rasta broja korisnika Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Ponajviše raste broj korisnika koji se javljaju zbog različitih problema s područja mentalnog zdravlja. Važno je naglasiti da je i pandemija utjecala na mentalno zdravlje ljudi, osobito kod djece i mladih, te kod vulnerabilnih osoba. Potreba za uslugama Službe značajno je porasla. Tijekom 2022. godine od ukupnog broja osoba s kojima se radilo, više od 70 % osoba došlo je zbog poteškoća s područja mentalnog zdravlja. Ako usporedimo 2020. godinu i 2022. godinu, vidljivo je da je broj osoba s kojima smo radili porastao za 27,5 % (1770 osoba naspram 2259 osobe). Broj usluga u istom razdoblju porastao je za 25 % (23.040 usluga naspram 29.007 usluga), a broj dolazaka porastao je za 34 % (8.929 dolazaka naspram 12.041 dolazak). Ako podatke usporedimo s podacima iz 2016. godine, vidljivo je da se u ovom vremenskom razdoblju broj odraslih osoba koje su potražile pomoć utrostručio (209 osoba naspram 636 osoba), a broj djece i mladih se gotovo udvostručio (262 osoba naspram 496 osoba). Za očekivati je da će se ovaj trend nastaviti u narednom periodu te je nužno poduzeti mjere kako bismo osigurali pravodobnu i kvalitetnu skrb za osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja“, istaknuo je ravnatelj dr. Stojanović, koji je ujedno najavio i da Zavod namjerava uspostaviti savjetovalište za mentalno zdravlje u šest gradova na području Istarske županije, a sve kako bi odgovorili na potrebe u zajednici i učinili usluge savjetovanja dostupnijima. 
 

Galerija fotografija