Izjava povodom pro?irenja Europske unije

Izjava povodom pro?irenja Europske unije

Europska unija je danas domovina za više od 500 milijuna građana "starog kontinenta". Sa novih 10 članica Europska unija broji ukupno 25 država članica čime postaje najveća jedinstvena ekonomska i politička zajednica. Proširenje Europske unije na zemlje bivše "istočne Europe" te Cipar i Maltu svjedočenje je dramatične brzine kojom su promijenjeni geopolitički odnosi u samo jednom desetljeću.

Želimo se pridružiti svim građanima Europske unije u njihovoj radosti i veselju na jačanju i širenju prostora demokracije, slobode, tolerancije i jednakosti.

Nova, proširena Europska unija, nova je velika šansa za sve njene građane, za sve njene susjede, za sve građane Svijeta.

Nadamo se da će skorim donošenjem europske Konvencije biti kreirani novi mehanizmi u kojoj će se istovremeno graditi Europska unija sa svim njenim institucijama, ali ravnopravno i "Europa država", "Europa regija" i "Europa građana"!

Želimo izraziti našu čvrstu podršku Predsjedniku Republike Hrvatske g. Stjepanu Mesiću na njegovoj ulozi u približavanju naše zemlje Europskoj uniji. Podržavamo napore koje ulaže Vlada Republike Hrvatske, prethodna i sadašnja, na ispunjavanju svih proceduralnih obaveza kako bismo djelatno odgovorili na zahtjeve za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji. Očekujemo da će i Europska unija prepoznati napore koje građani i institucije u Republici Hrvatskoj ulažu kako bi Republika Hrvatska bila među zemljama slijedećega proširenja Europske unije kao dodatnog signala zemljama Balkana. Jugoistočna Europa je stoljećima bilo krizno područje Europe i dok sve zemlje jugoistočne Europe ne postanu članice Europske unije nema cjelovite i sigurne Europe.

Istarska županija čvrsto je opredijeljena u podršci ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Uvjereni smo da vođenjem aktivne politike jezične, vjerske, spolne i svake druge ravnopravnosti građana na najbolji mogući način potvrđujemo našu opredijeljenost za europske vrijednosti. Statut Istarske županije najbolji je dokument kojim se jasno u svakodnevnoj praksi potvrđuju naša uvjerenja.

Građani Istarske županije raduju se s drugim građanima Europske unije na ovom povijesnom proširenju-ujedinjenju koje je prvi puta u povijesti Europe ostvareno bez ratova, već demokratskim sredstvima: referendumom ili odlukom parlamenata.

Doživljavamo ovaj europski iskorak kao šansu za Istru i njene građane. Vjerujemo u nove velike mogućnosti za Istru zbog činjenice da smo danas prvi susjedi zemljama Europske unije - Republici Italiji i Republici Sloveniji - od kojih očekujemo maksimalnu podršku u realizaciji međunarodnih regionalnih i nacionalnih programa.

Namjeravamo produbiti odnose sa regijama iz zemalja članica Europske unije s kojima Istarska županija već ima potpisane sporazume o posebnoj suradnji, kao i namjeru da uspostavimo nove odnose sa regijama koje žele suradnju s nama.

Ivan Jakovčić

župan Istarske županije/

presidente della Regione Istriana

Pula/Pola, 03.05.2004.