Vijeće predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju održalo prvu radnu sjednicu

Vijeće predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju održalo prvu radnu sjednicu

Prvi put u povijesti oformljeno je Vijeće predsjednika Republike Hrvatske koje je u središte stavilo energiju i klimu. Svjestan činjenice da nema političke neovisnosti bez energetske neovisnosti kao što nema promišljanja budućnosti bez promišljanja o klimi, predsjednik Republike Hrvatske imenovao je Vijeće za energetsku tranziciju koje je sastavljeno od istaknutih hrvatskih stručnjaka, znanstvenika i poduzetnika, a kojim predsjeda posebni savjetnik Predsjednika za energiju i klimu, dr. sc. Julije Domac. Okupljeni članovi Vijeća savjetovat će predsjednika Republike Hrvatske i pokušati odgovoriti na ključno pitanje - kako osigurati tehničku i cjenovno optimalnu energetsku tranziciju i kako ostvariti maksimalnu energetsku, ekonomsku i ekološku korist za Republiku Hrvatsku.

"Moj stav u procesu energetske tranzicije je jasan od prvog dana kada sam imenovao prvog posebnog savjetnika za energiju i klimu u želji i s ciljem da se o ovoj temi ne samo promišlja već i djeluje. Energetskom tranzicijom imamo priliku zaštititi hrvatske ekonomske, energetske i ekološke interese, osigurati održivi razvoj istodobno štiteći zdravlje i povećavajući životni standard građana. U kontekstu borbe protiv negativnih učinaka klimatskih promjena tranzicija prema niskougljičnom razvoju nema alternativu. Trebamo postati svjesni svoje ranjivosti, ali ne u smislu dizanju ruku i predaje već zaokreta prema održivom. Želimo pokazati što i kako trebamo učiniti da bi Hrvatska bila ono za što ima sve resurse biti - održiva, ali i lider u ovom dijelu Europe kada je u pitanju energetska tranzicija."; izjavio je predsjednik Zoran Milanović pozdravljajući članove Vijeća na početku sjednice.

Teme kojima će se baviti Vijeće, a koje su vezane uz energetsku tranziciju Republike Hrvatske su između ostalih i uloga građana u energetskoj tranziciji, uloga domaće industrije i poduzetnika, energetski učinkovite zgrade i energetska obnova, solarizacija Hrvatske, vodik, o baterije, digitalizacija i pametni gradovi.

"Europski zeleni plan prilika je za željenu transformaciju hrvatske ekonomije i društva. Proračun EU koji nam je na raspolaganju od 2021. do 2027. podupire ulaganja upravo u zelenu i digitalnu tranziciju. Uz njega, izvanredni instrument za oporavak Next Generation EU poziva na transformaciju prema održivom razvoju. Vijeće će pokušati odgovoriti na ključna pitanja s područja energije i klime, ali u rad Vijeća uključivat ćemo i sve ostale zainteresirane strane i stručnjake. Tema energetske tranzicije nije tema za krug odabranih već se tiče svakog građana Republike Hrvatsku, to ćemo kroz svoj rad i pokazati. Ovo je utakmica u kojoj je potreban svaki igrač i nema prostora ni vremena da itko od nas ostane sa strane, da ostane sjediti na klupi"; izjavio je dr. sc. Julije Domac.

Galerija fotografija