Župani Miletić i Komadina o pitanjima od ključne važnosti za Istarsku i Primorsko-goransku županiju

Župani Miletić i Komadina o pitanjima od ključne važnosti za Istarsku i Primorsko-goransku županiju

Istarska i Primorsko-goranska županija susjedne su i prijateljske regije koje veže prijateljski odnos i dobra suradnja, a o temama od zajedničkog interesa danas su, u sjedištu Istarske županije, u Puli, razgovarali župani Boris Miletić i Zlatko Komadina.

Razgovaralo se o konkretnim temama poput gospodarenja otpadom budući da su Istarska i Primorsko-goranska županija jedine u Hrvatskoj išle korak dalje te izgradile centre za gospodarenje otpadom. Međutim, kako je naglasio župan Miletić, taj proces - od primarne selekcije do rješavanja goriva iz otpada nakon obrade u županijskim centrima - u Hrvatskoj nije zaokružen budući da tržište sekundarnim sirovinama nije uspostavljeno, stoga se Kaštijun i Marišćina muče sa sličnim problemima.

- Razgovarali smo o turističkoj sezoni i pandemiji koronavirusa gdje možemo konstatirati da su naše dvije županije „zelene“, a od početka zajednički inzistiramo da se situacija sa zarazom u Hrvatskoj gleda po županijama, a ne kao što je slučaj po principu statističkih NUTS 2 regija. Naši građani su odgovorni i stalo im je, prije svega do svog zdravlja, a onda i do gospodarstva, odnosno turizma. Načeli smo i temu poljoprivrede, te podijelili naše primjere dobre prakse i sve ono što činimo na tom području u proteklih tridesetak godine, kako bi naša iskustva mogla primijeniti i Primorsko-goranska županija, poručio je župan Boris Miletić, koji se raduje nastavku suradnje. 

- Drago mi je što sam sa svojim kolegom mogao izmijeniti iskustva o upravljanju županijom, a predmet razgovora je bio i sam ustroj, policentrični kao istarski ili više centraliziran kao naš, odnosno što je bolje i kvalitetnije za građane, a što efikasnije za realizaciju županijskih programa i projekata. Posebno me interesirala poljoprivredna priča Istre, brendiranje autohtonih proizvoda i osnivanje Agencije za što je smjer u kojem i mi razmišljamo. Mislim da imamo što naučiti od Istre glede poljoprivrede i autohtone priče koja se plasira u turizam, izjavio je župan Komadina. 

Posebna tema je i dovršetak Istarskog ipsilona, a kako je rekao župan Komadina, probijanje druge cijevi tunela Učka neće puno toga riješiti jer je do Matulja još 10 kilometara jedne trake. O tome se jučer razgovaralo i s premijerom Plenkovićem i direktorima BINA Istre i HAC-a.

- Zbog sigurnosti i protočnosti prometa obećano nam je da će se paralelno uz izgradnju druge cijevi ići u otkup zemljišta i projektiranje dionice do Matulja, da bi gradnja mogla početi negdje pri završetku tunela i biti gotova do 2026. godine, zaključio je primorsko-goranski župan.