Najavljen 9. Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije

Najavljen 9. Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i ove će godine biti obilježen tradicionalnim Mimohodom hrvatskih branitelja Istarske županije 5. kolovoza, u Puli, kojeg su danas najavili istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Pule Filip Zoričić, te u ime organizacijskog odbora predsjednik Marijan Kaurić i članovi Ivica Lerotić, Zdenko Požgain i Vinko Knez. 

Župan Miletić prisjetio se početaka organizacije Mimohoda, koji ove godine slavi svoje deveto izdanje i održat će se pandemiji unatoč, ali u promijenjenim okolnostima i s manjim brojem sudionika.

- Svi skupa možemo biti ponosni što u najvećem istarskom gradu na jedan svečan i dostojanstven način obilježavamo veliki praznik ne samo za naše branitelje, već i za sve građane Republike Hrvatske. Ključno je obilježavati ove datume, a posebice prenijeti našim mlađim generacijama istinu o Domovinskom ratu. Moramo biti zahvalni za ono što danas imamo, a to je sloboda za koju su, nemojmo zaboraviti, mnogi branitelji položili svoje živote na prvoj crti bojišnice i bili ranjeni. Veliki osjećaj zahvalnosti ide prema svima onima koji se nisu libili ići u neizvjesnost, uzeti oružje u ruke i braniti našu domovinu, kazao je župan Miletić dodajući kako je ovo veliki tjedan za Istru jer je jučer svečano obilježena i 30. godišnjica osnutka Specijalne jedinice Policijske uprave istarske, ratnog naziva BAK Istra. 

- Iskreno se nadam da ćemo idući - jubilarni 10. Mimohod, moći organizirati u okolnostima „starog normalnog“, zaključio je župan Miletić zahvalivši se Organizacijskom odboru za Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije.
Gradonačelnik Zoričić pridružio se zahvalama organizatorima za nastavak tradicije Mimohoda, kojim se obilježava jedan od najvećih dana u našoj povijesti. 

- Ono po čemu su Pula i Istra posebne to je jedno i prekrasno i povijesno antifašističko obilježje, koje se u kontekstu mira nastavilo i kroz 90.-te godine kroz naše branitelje. Kroz Mimohod mi ćemo svi skupa osjetiti i dostojanstvo i ponos i zahvalnost. To je jedan poseban trenutak  i u kontekstu 30. godišnjice BAK-ova, ali i svih onih koji su 5. kolovoza 1995. bili tamo gdje smo vratili Hrvatskoj slobodu, poručio je pulski gradonačelnik. 

Predsjednik Organizacijskog odbora Marijan Kaurić kazao je da će u Mimohodu  sudjelovati, pored nositelja zastava, predsjednici svih udruga i uzvanici do 300 sudionika, sukladno odluci Stožera civilne zaštite Istarske županije. 

- Ni ove godine nema organizacije domjenka u Domu hrvatskih branitelja, okupljanja ni prigodnog programa, s izuzetkom intoniranja himni i prigodnog govora. U mimohod su uključene braniteljske udruge Pule, Pazina, Poreča, Labina, Rovinja, Umaga, Buzeta te predstavnici lokalnih vlasti, istaknuo je Kaurić.

Predviđeni hodogram za 5. kolovoz:

•    8:00 - Misa u Katedrali
•    9:15 - Polaganje vijenaca na centralnom križu, odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu
•    9:45 - Polaganje vijenaca u parku Franje Josipa i odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu
•    10:00 - Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije ispred Parka Franje Josipa, preko Kolodvorske ulice te ulice uz Valerijin park, nadalje Istarskom ulicom, Giardinima i Laginjinom ulicom do Doma hrvatskih branitelja (ulaz nasuprot INK-a). 
•    10:30 Pozdravni govor u Domu hrvatskih branitelja. Na terasi Doma mogu biti samo nosioci zastava, predsjednici udruga i po dva člana udruge, ove mjere uvjetovane su novim propisom Stožera civilne zaštite RH o zabrani okupljanja više od 50 osoba na terasama