Akcijski plan za mlade Istarske županije 2021. - 2025. središnja tema ovogodišnjeg Dana mladih Istarske županije

Akcijski plan za mlade Istarske županije 2021. - 2025. središnja tema ovogodišnjeg Dana mladih Istarske županije

Istarska županija je trenutno u fazi izrade Akcijskog plana za mlade Istarske županije 2021. - 2025., a radi se o provedbenom dokumentu koji služi za operacionalizaciju i provedbu ciljeva i mjera sadržanih u strateškom dokumentu Regionalni program za mlade Istarske županije za razdoblje od 2018. do 2022. godine. Njegova izrada bit će i središnja tema ovogodišnjeg Dana mladih koji će se održati 17. rujna, u Zajednici Talijana Pula - Circolu. U sklopu manifestacije održat će se panel rasprava o izradi Akcijskog plana, koju će koordinirati Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a pozvani su svi članovi lokalnih i regionalnog Savjeta mladih i predstavnici udruga za mlade na području Istarske županije te predstavnici lokalne vlasti nadležni za mlade.

Kako naglašava istarski župan Boris Miletić, Istarska županija već dugi niz godina brine o mladima i provodi razne projekte i programe koji su namijenjeni upravo toj dobnoj skupini. U tom smislu je, navodi župan, Akcijski plan kojeg izrađuje Istarska županija za naredno četverogodišnje razdoblje izuzetno važno jer će obuhvaćati sve one komponente koje se tiče mladih.  

- Promišljanje o budućnosti mora biti snažno okrenuto mladima i javnim politikama za mlade jer oni neće biti „naša budućnost“ ako ne budu prioritetno područje politika koje provodimo. Na donositeljima odluka je da potaknu mlade na aktivno uključivanje u društvo u kojem žive, kao i da stvaraju nove i bolje uvjete za obrazovanje, rad i život mladih u Istri, ističe župan Miletić. 


Što se tiče same manifestacije Dana mladih cilj joj je poboljšati položaj mladih u Istri, potaknuti ih da se uključe u javni život svoje sredine te postanu aktivni građani. Putem sudjelovanja u organizaciji i programima manifestacije, okupljaju se predstavnici mladih u Istarskoj županiji te kroz razmjenu njihovih potreba i ideja, umrežavaju se u svrhu boljeg i kvalitetnijeg djelovanja i sadržaja za mlade u Istri. Sam koncept manifestacije se zasniva na zajedničkoj koordinaciji i dogovoru aktivnih Savjeta mladih na lokalnoj i regionalnoj razini.

Podsjetimo, Dan mladih Istarske županije pokrenut je 2019. godine na inicijativu Savjeta mladih Grada Rovinja, u suradnji sa Savjetima mladih Istarske županije, Pule, Pazina, Novigrada, Buzeta, Labina i Poreča. Istarska županija i uključeni gradovi zajednički sufinanciraju događaj.

Tako su na prvom Danu mladih Istarske županije, održanom pretprošle godine u Rovinju, svi sudionici imali prilike informirati se o mobilnosti mladih i uključivanju mladih u EU projekte od strane predstavnika Agencije za mobilnost i programe europske unije. Ujedno su svoje projekte i način rada predstavili i predstavnici Javnog zavoda za mlade „Mladi zmaji“ iz Ljubljane te Volonterskog centra Istra. Nakon predavanja, uslijedio je prigodni zabavni program na rovinjskom Trgu Maršala Tita.

Nakon uspješnog prvog izdanja, prošle je godine domaćin bio Savjet mladih Grada Poreča u suradnji sa Savjetom mladih Istarske županije, Pule, Rovinja, Labina, Novigrada, Buzeta i Vodnjana. Manifestacija se pod posebnim epidemiološkim mjerama održala u sklopu godišnje koordinacije županijskih Savjeta mladih Republike Hrvatske, na kojoj je sudjelovala i državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Željka Josić. Sudionici su imali prilike poslušati predavanje doc.dr.sc. Marinele Dropulić Ružić na temu „Sve je lako kad si mlad, a u turizmu?“, kao i ono magistre psihosocijalne pomoći Martine Paliska Šaina „ESTU MI - Asertivna komunikacija“. Manifestacija u Poreču je bila ujedno prilika za razmjenu iskustava i stvaranje novih kontakata sa županijskim Savjetima mladih Hrvatske.