Karlovačkoj županiji predstavljena istarska iskustva iz područja zaštite okoliša i razvoja poljoprivrede

Karlovačkoj županiji predstavljena istarska iskustva iz područja zaštite okoliša i razvoja poljoprivrede

Delegacija Karlovačke županije, na čelu sa županicom Martinom Furdek Hajdin, danas je službeno posjetila Istru, a u sjedištu Istarske županije, u Pazinu, održan je radni sastanak sa zamjenikom istarskog župana Tuliom Demetlikom, pročelnikom Kabineta župana Ivanom Glušcem, pročelnikom Upravnog odjela za održivi razvoj Mirkom  Radolovićem,  ravnateljicom JU Natura Histrica Silviom Buttignoni i suradnicima.  

Zamjenik župana Demetlika zaželio je gostima dobrodošlicu i izrazio je zadovoljstvo što su odlučili posjetiti našu Županiju kako bi saznali iz prve ruke o primjerima dobre prakse. Naime,  prema riječima županice Furdek Hajdin, već duže vrijeme želja im je bila posjetiti Istarsku županiju za koju smatraju svijetlim primjerom u Hrvatskoj u upravljanju zaštićenim prirodnim područjima te razvoju poljoprivrednog sektora.

- Došli smo kako bi nešto naučili, primjerice iz rada JU Nature Histrice budući da i sami imamo sličnu ustanovu - Natura Viva, ali držimo da možemo napraviti dodatne iskorake i eventualno preslikati vaša dobra iskustva, kazala je karlovačka županica koju je posebno zanimalo upravljanje špiljama.

Uslijedila je prezentacija o djelatnosti, ustrojstvu i području upravljanja JU Natura Histrica koju je održala ravnateljica Buttignoni. Kako je naglasila, radi se o prvoj županijskoj ustanovi toga tipa u Hrvatskoj, a utemeljena je 1996. godine. Buttignoni se osvrnula i na EU projekte u provedbi, a u planu im je i putem EU fondova dodatno zaštititi nalazišta fosila dinosaura. 

Također, bilo je govora o nužnosti partnerskog odnosa s turizmom kako bi se pronašla ravnoteža između zaštite vrijednih prirodnih resursa i turističke valorizacije istih. Nadalje, partnerstvo je važno i s obrazovnim sektorom u smislu edukacije djece po pitanju zaštite okoliša, počevši od najranije dobi.

Zamjenik ravnatelja Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije Krunoslav Kralj osvrnuo se na projekte koje njihova agencija provodi u suradnji s JU Natura Viva. 

Nakon radnog sastanka, obišlo se Edukacijski gastronomski centar i štale za istarska goveda, na Gortanovom brijegu, u Pazinu. Direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Merlić govorio je o radu AZRRI-ja, a predstavljeni su i program stočarstva i prerade, EU projekti, te Banka gena. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan se, pak, osvrnuo na Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre.  
 

Galerija fotografija