Monografija 119. brigade HV - vrijedan i trajan zapis istarske postrojbe

Monografija 119. brigade HV - vrijedan i trajan zapis istarske postrojbe

119. brigada Hrvatske vojske ove godine obilježava 30. godina od osnutka te je tim povodom i tiskana monografija „119. brigada Hrvatske vojske u Domovinskom ratu 1991. - 1995.“, koja će večeras biti predstavljena u Zajednici Talijana - Circolo, u Puli. Dva primjerka monografije, na hrvatskom i talijanskom jeziku, uručena su danas i Istarskoj županiji, koja je financijski podržala projekt. Monografije su zamjeniku župana Tuliju Demeteliki uručili predsjednik i dopredsjednik udruge "Klub 119. brigade HV" Roberto Fabris i Cvjetko Vretenar te urednik monografije  Davor Gregorović. 

Predsjednik Kluba 119. brigade HV Fabris kazao je kako se prije dvije godine odlučilo krenuti u pisanje i izradu monografije, a projekt su podržali Istarska županija i istarski grafovi. 

- Ponosni smo na monografiju, pisali smo istinito i odradili nešto dobro i vjerujem da ćete to i vi prepoznati, kao i svi oni koji su nam pružili podršku. Podijelit ćemo knjige svim školama i knjižnicama u gradovima iz kojih su dolazili članovi 119. brigade, poručio je Fabris.

Urednik Gregorović je istaknuo kako su kroz kulturu sjećanja željeli predstaviti postrojbu, te da je monografija svojevrsni istarski ratni memento.

- Jako samo ponosan na uređivački, istraživački i nakladnički poduhvat koji će biti zapis za vječnost, zaključio je Gregorović. Ponos je izrazio i dopredsjednik Vretenar poručivši da se „nada da će monografija biti na diku i ostalima“. 

Zamjenik župana Tulio Demetlika istaknuo je da je 119. brigada HV svoj ratni zadatak odradila na najbolji mogući način, a o čemu će svjedočiti i monografija. 

- S posebnim ponosom ističem i da je odaziv na bojišnicu iz Istre bio je najveći u Hrvatskoj, te iako nismo izravno bili zahvaćeni ratom, dali smo svoj veliki doprinos, dodao je zamjenik župana čestitavši i zahvalivši svi pripadnicima 119. brigade HV.
 

Galerija fotografija