Županijski program Eco Domus uvršten u TOP 100 održivih priča destinacija na svijetu

Županijski program Eco Domus uvršten u TOP 100 održivih priča destinacija na svijetu

Istarska županija je i ove godine prijavila Istru na natječaj za najbolje svjetske destinacije s pričom dobre prakse o održivosti - 2022 Top 100 Destination Sustainability Stories. Tom prilikom zadovoljili smo 15 temeljnih kriterija te još 15 dodatnih kriterija prema standardima za zelene destinacije u području upravljanja destinacijom, prirode i krajolika, okoliša i klime, kulture i tradicije, društvenog blagostanja te privatnog sektora i komunikacija.

Nakon toga, dostavili smo priču dobre prakse s kojom smo izabrani u 2022 Top 100 Destination Sustainability Stories: Eco Domus - eco-friendly accommodation. Program Eco Domus ili eko prijateljski smještaj je pokrenuo županijski Upravni odjel za turizam 2017. godine, a njime se potaknula diversifikacija i podizanje kvalitete privatnog smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma. Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja su društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode, štednja energije, sortiranje i recikliranje otpada. U sklopu programa, poštivanjem kriterija za uvrštenje i dobivanjem markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr.

Time je Istra kao destinacija dobila novi certifikat 2022 Top 100 Destination Sustainability Stories, čime postaje još više prepoznatljiva i vidljiva kao destinacija koja brine o održivom razvoju. Istra će se uz ostale svjetske destinacije promovirati na mrežnim stranicama Green Destinations i Good Travel Guide .

Župan Boris Miletić podsjeća da je lani u TOP 100 održivih priča destinacija svijeta uvršten Palud - Palù, jedini ornitološki rezervat u Istarskoj županiji, a ovogodišnji uspjeh koji je ostvario program Eco Domus vidi kao još jedno veliko priznanje i sjajnu promociju za Istru.

„Istra je danas nesumnjivo svjetski brend, što je rezultat dugogodišnjeg rada, stoga nas posebno vesele priznanja poput ovog, koji našu regiju prepoznaje kao zelenu destinaciju, usmjerenu na održivost i ekološki prihvatljiva rješenja. Upravo je to smjer u kojem se želimo nastaviti razvijati jer masovni turizam nije naše opredjeljenje. Kvantiteta je postignuta te nam ubuduće cilj treba biti rast kvalitete, poticanje zelenog, održivog i odgovornog turizma, kao i produženje turističke sezone i razvoj cjelogodišnjeg turizma“, ističe župan.

Prijave je ocjenjivao tim iz Global Green Destination, državni stručnjaci i partneri Green Destination kao i članovi zaklade Green Destination.
 

Galerija fotografija