IDA poziva istarske poduzetnike da iskoriste izuzetno povoljne uvjete kreditiranja za razvoj njihovog poslovanja

IDA poziva istarske poduzetnike da iskoriste izuzetno povoljne uvjete kreditiranja za razvoj njihovog poslovanja

U dosadašnjem tijeku provedbe aktualne kreditne linije u suradnji Istarske županije, istarskih gradova, Istarske razvojne agencije, poslovnih banaka te HBOR-a do sada su održane 24 sjednice Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita u sklopu kojih je obrađeno 538 zahtjeva za ulaganja u nove projekte istarskih poduzetnika, odnosno zatraženo je 305 milijuna kuna kredita od čega se 175 milijuna kuna odnosi na ulaganje u nove investicije, dok je za trajna obrtna sredstva zatraženo 130 milijuna kuna.   

Za razliku od prijašnjih kreditnih linija u kojima je samo Istarska županija subvencionirala kamatnu stopu, u ovu su kreditnu liniju uključeni uz koordinaciju IDA-e i svi istarski gradovi, a finalna kamatna stopa za istarske poduzetnike kreće se od 0,9 do 2,4% što je izrazito povoljno obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju, sve veću inflaciju, kao i najave povećanja kamatnih stopa na kredite od strane banaka.

Direktor IDA-e te ujedno predsjednik Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita dr.sc. Boris Sabatti izrazio je zadovoljstvo zbog velikog interesa poduzetnika do sada te naglasio kako je preostalo još ponešto sredstava za poduzetnike u istarskim gradovima, dok je dostupni kreditni potencijal što se općina tiče, osiguran od strane Istarske županije, u ovoj kreditnoj liniji u potpunosti iskorišten.

Iskorištenost kreditnog potencijala po gradovima do sada je sljedeća: Pula – 91,66%, Poreč -77,25%, Rovinj – 24,74%, Labin – 22,95%, Pazin – 81,20%, Novigrad – 39,40%, Buje – 25,28%, Vodnjan – 71,43%, Buzet – 35,41%, Umag – 14,90%. Obzirom na sjedište poduzetnika, najviše zahtjeva pristiglo je iz Pule (148), Poreča (99) i Rovinja (45), a analizom djelatnosti podnositelja zahtjeva odnosno poduzetnika, ustanovljeno je da većina zahtjeva dolazi iz prerađivačke industrije – 28%, zatim iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane – 20%, njih 21% dolazi iz djelatnosti trgovine na veliko i na malo, 11% iz građevinskih djelatnosti, 10% iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti dok je iz djelatnosti prijevoza i skladištenja te iz uslužnih djelatnosti pristiglo 10% zahtjeva.

Temeljem navedenog informiraju se svi zainteresirani kako je aktualna kreditna linija otvorena i dalje do iskorištenja sredstava, s ciljem pospješivanja razvoja i provedbe poslovnih ideja te je još uvijek na raspolaganju više od 105 milijuna kuna. 

Stoga se pozivaju svi zainteresirani poduzetnici, a naročito oni s područja gradova Pule i Poreča, u čijim je proračunima preostalo još vrlo malo raspoloživih sredstava, da se jave u Istarsku razvojnu agenciju i iskoriste povoljne uvjete kreditiranja.

Predaja zahtjeva je pojednostavljena koliko god je to bilo moguće  te se sve provodi putem IDA-ine mrežne platforme na službenoj mrežnoj stranici.