Dvjestotinjak polaznika na stručnom usavršavanju za učitelje i nastavnike talijanskog jezika

Dvjestotinjak polaznika na stručnom usavršavanju za učitelje i nastavnike talijanskog jezika

Webinar “Ascoltare, parlare e far parlare”, odnosno stručno usavršavanje namijenjeno učiteljima i nastavnicima talijanskog jezika kao materinjeg jezika i talijanskog jezika kao jezika društvene sredine, svih osnovnih i srednjih škola Istarske županije održao se online u trajanju od ukupno pet ciklusa tijekom studenog ove godine. 

Stručno usavršavanje je organizirala i financirala Istarska županija, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske i Udrugom Dante Alighieri iz Rima.

Oko dvjestotinjak učitelja, odnosno nastavnika, imalo je priliku usavršiti svoje znanje učeći od profesora, stručnjaka za jezikoslovlje s raznih Sveučilišta iz Italije, kao i iz Udruge Dante Alighieri iz Rima, a teme koje su se obradile usklađene su sa stvarnim potrebama učitelja i nastavnika.

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje RH navedeno stručno usavršavanje je postavljeno i na platformu ETTAEDU Agencije, koja će svim polaznicima podijeliti i potvrde o sudjelovanju.

"Naš je cilj da kroz organizaciju stručnih usavršavanja podignemo kvalitetu talijanskog jezika na svim razinama te da pružimo mogućnost učiteljima i nastavnicima da unaprijede svoje znanje učeći od izvornih govornika talijanskog jezika. Iznimno mi je drago što se ponovo prijavio veliki broj polaznika što dokazuje potrebu za kontinuiranim provođenjem stručnih usavršavanja za talijanski jezik", zaključila je pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel.

Podsjetimo, Istarska županija u suradnji s Udrugom Dante Alighieri iz Rima od 2021. godine organizira razna stručna usavršavanja na kojem je do sada sudjelovao veliki broj nastavnika odnosno učitelja. Kotizaciju u cijelosti snosi Istarska županija, a usavršavanja su besplatna za sve polaznike te će se ista održavati kontinuirano dva puta godišnje.

Također su, u listopadu ove godine, Istarska županija i Udruga Dante Alighieri iz Rima potpisali Sporazum o suradnji koji osim organizacije stručnih usavršavanja predviđa i kulturna putovanja u Rim za zaslužne učenike, organizaciju seminara za širenje talijanske kulture u Istri, održavanje edukacija učitelja radi što veće raširenosti certifikata PLIDA bambini u školama te stvaranje registra PLIDA edukatora kao i godišnju distribuciju knjiga raznih tematika na talijanskom jeziku Gradskim knjižnicama u Istri.